látogató számláló

Jövő-kép-telenség?

2012-03-21 33 hozzászólás

Azt mondják, hogy a történelmet a nyertesek írják. Lehet benne igazság, mindazonáltal az egy lényeges kérdés, hogy mitől lesz valaki nyertes, vagy vesztes. Teszek egy nagy kört és a végén visszatérek majd erre a kérdésre.

Egy-két évvel ezelőtt láttam egy dokumentumfilmet, melynek a címe Occupation 101 volt, magyarul kb. “Az elfoglalás iskolája.” (A 101 az angol nyelvben annyit tesz, hogy “alapozó”.) Arról szól többek között, hogy a XX. század elejétől kezdve komoly pénzügyi támogatással hogyan zavarta el a betelepített zsidóság (illetőleg csak a katonák!) a palesztin embereket a szülőföldjükről, ahol generációk óta éltek. A legdurvább az volt a filmben számomra, hogy (később, 1948 után) izraeli(vé vált) katonák szólalnak meg(!) azzal kapcsolatban, hogy milyen parancsra kellett cselekedniük. Oké tudom, ez is egy vélemény a sok közül, de annyi bizonyos, hogy ez egy kevésbé ismert vélemény, amiről érdemes tudni. Ha a tömegtájékoztatás egy picit is objektív lenne, a történelem másik oldalát is ismerné a világ és máris érhető lenne, hogy a palesztinok között miért is vannak öngyilkos merénylők. (Érdemes megnézni a Gaza: The Killing Zone c. BBC által készített dokumentumfilmet is + egy érdekes, nem túl ismert statisztikát!)

“A tudás legnagyobb ellensége nem az érdektelenség… hanem a tudás illúziója.” (Stephen Hawking)

(Nagyon!) távol álljon tőlem, hogy antiszemitának nevezett eszméket kezdjek hangoztatni, rengeteg zsidó és izraeli barátom is van, az egyik dédapám ráadásul egy sváb zsidó volt, aki munkatáborban lelte halálát a II. világháborúban. (Ezt a kezdeti példát is csak azért hoztam, hogy tisztában legyünk a fejünkbe vert igazságok egy másik aspektusával is, amelyben lehet ugyanakkora igazság.) Eme írásomban tehát NEM a izraeli-palesztin konfliktusról szeretnék elmélkedni, mert az – főleg a tömegmédiának köszönhetően kialakult különböző vélemények miatt – irtózatos megosztást szülne, hanem egy sokkal “egyszerűbb” összefüggést szeretnék fellebbenteni az olvasóim előtt és levonok belőle egy következtetést, melynek talán van némi alapja. Talán! Próbáljatok meg teljesen nyitottak maradni, mert azért ez durva lesz. Természetesen az is benne van a pakliban, hogy egy éktelen baromság a konzekvenciám, de én vállalom. Most épp itt tartok… 🙂

Na, vajon mi lesz?

A XX. század a történelem legnagyobb materiális fejlődését eredményezte. 1920-ban voltunk 1 milliárdan a Földön, közel 100 évvel később elhagytuk a 7 milliárdot is. A jelenlegi népesség évente 72 millió új emberrel növekszik, azaz kb. 13 évente újabb 1 milliárd emberrel szaporodik bolygónk humanoid lakóinak száma. Mitől lehet az, hogy több évszázadon keresztül nagyon lassan nőtt a népesség, most pedig ilyen gyorsan leszünk egyre többen?

Chris Martenson egy amerikai kutatóorvos, aki vezetői beosztását és kiemelkedő fizetését hátrahagyva néhány összefüggés felismerését követően 2002-2006 között összerakott egy 8 órás előadást a világgazdaság lehetséges jövőjéről, majd ezt 2008-ban The Crash Course (=Alapozó kurzus) címen elérhetővé tette az interneten ingyenesen. Ebben a 3 óra 20 perces, 20 videóból álló magyarázatban a(z angolul) 3 E-nek nevezett kérdéskört járja végig: Economy, Energy, Environment (=Gazdaság, Energia, Környezet) és legfőbb üzenete, hogy az előttünk álló 20 év nagyon más lesz, mint a mögöttünk lévő 20 év. Legtöbbet a következő kérdést feszegeti 200 percen át: Hogyan kapcsolódik össze a jelenlegi gazdasági világrend a XX. században fellelt olcsó energiahordozókkal és a környezettel, melyben élünk? Hát, kedves komáim, nagyon is összekapcsolódik, össze is foglalom mindjárt, hogy hogyan, de a végső következtetést – amely egy meglehetősen meredek feltételezés – mégis én fogom levonni.

Chris Martenson szépen végigvezeti azt a folyamatot, melyben a XX. század elején a központi bankok és a Federal Reserve System megjelenésével lehetővé vált a tulajdonképpen “korlátlan” banki pénzteremtés. A pénz – mint már korábbi írásaimban is utaltam rá – valójában adósságból keletkezik akkor, amikor a hitelt kihelyezik, valódi fedezete azonban igen csekély. A kamattal teremtett hitelpénz miatt a jelenlegi bankrendszer folyamatos növekedésre van berendezkedve, különben a hitelek kamatait nem is lehetne kifizetni. (Mondjuk így sem lehet kifizetni soha a kamatokat, mert pont az a cél, hogy ne lehessen. Ha ki lehetne fizetni, a végén még megszűnne a függés… Isten őrizz! :)) A The Crash Course 20 elérhető videója közül egyet már feltettem korábban a Mi a pénz? c. írásomhoz, ehhez magyar felirat is tartozik!

Talán a puszta véletlen, talán a szándékosság műve, hogy nem sokkal a központi banki rendszer létrehozása után leltünk rá a fosszilis energiahordozókra (=kőolajszármazékok), melyek földből való kinyerésével és felhasználásával jelentős többlet energiához jutott az emberiség. Ez magyarul annyit jelent, hogy pl. 1 joule energia befektetésével 50 joule-nyi energiához jutottunk, ráadásul elég sokáig. Ez a többlet energia brutális mértékű volt, amely a korlátlan hitelezéssel lehetővé tette az egyre gyorsuló kőolajkitermelést és így a fejlődést is. Hogy mi mindenre használják még a kőolajat, arra érdemes pl. a Wikipediát segítségül hívni. A többlet energia tehát gyorsaságot és kényelmet hozott az életünkbe, amelynek várható következménye lett a népesség növekedése is. (Aki végignézi Chris Martenson oktató videóit, azok számára teljesen világos lesz a logikai kapcsolódás, mert ő pl. grafikonokkal vezeti le az olajkitermelés és a népességnövekedés párhuzamosságát! Fontos megjegyzés, hogy vezető amerikai pénzügyi szakemberek sem kötöttek bele ebbe az eszmefuttatásba!) Mr. Martenson elemzéséből világosan kiderül az is, hogy egy folyamatos növekedésre berendezkedett pénzrendszer és egy egyre kevésbé elérhető olcsó energiaforrás végeredménye nem annyira oké. Ha ez pedig mind igaz, akkor előbb-utóbb társadalmi összeomlás várható, hirtelen kitörő pánik és tömeghisztéria közepette. Nem véletlenül beszélnek egyre többen az összetartó közösségek védelmi szerepéről, a helyi pénzek jelentőségéről, amelyek ezt a pánikhelyzetet némileg segíthetnek orvosolni. (Persze az is lehet, hogy a Tesla-féle ingyen energiának a technológiája már régen elkészült és Mr. Martenson infóit is csak azért “hagyják” terjedni, mert a félelemkeltéshez hozzájárul!)

Segítségkérés: Szeretném Chris Martenson anyagát lefordítani magyarra – akár igazság, akár félelemleltés -, ezzel kapcsolatban már írtam is a szerzőnek! Olyan közreműködőket keresek, akik jól és igényesen fordítanak angolról magyarra. Mivel úgy gondolom, hogy a Crash Course-ban fellelhető információk nagyon értékesek, ezért az eredetihez hasonló igényességgel szeretném azt elérhetővé tenni magyar nyelven is minden érdeklődőnek. Ha a 20 fejezet megtekintése után úgy gondolod, hogy Te ilyen vagy, akkor kérlek szólj! Köszönöm! (Az anyagból többféle e-book-ot, pdf-et és hasonlókat is szeretnék készíteni!)

Ami a jelen cikk mondanivalóját tekintve lényeges az az, hogy Chris Martenson következtetéseit figyelembe véve(!) az olcsó energia kinyerése egyre nehezebb és ez előbb-utóbb komoly gazdasági válsághoz fog vezetni. Az idő előrehaladtával, hogy a fenti példánál maradjunk, ez az 1 joule befektetés egyre több lett és most már néhány éven belül elérhetünk oda, hogy akár 20-30, majd 40 és 50 joule energiabefektetés is kell 50 joule kinyeréséhez, az 1:1-es arány közelében pedig már nem is lesz értelmes tovább dolgozni ezen. Magyarul ha ugyanannyi energiát nyerünk, mint amennyi a kinyerésbe belemegy, akkor “ez a hajó megáll”. (Jóllehet – és ez egy nagyon nagyon fontos pont -, ha Lindsey Williams-nek van igaza, akkor ez az egész “Peak Oil” – vagyis, hogy az olajkitermelés csúcsához értünk és már innen csak csökkenni fog az olcsón kitermelhető mennyiség – egy brutális nagy átverés, ugyanis az ő bennfentes infói szerint Alaszkában még 200 évre elegendő olcsón kinyerhető olaj található! Aki angolul beszél, annak érdemes végignézni az előadását és/vagy elolvasni a könyvét! Fontos megjegyzés, hogy amennyiben Mr. Williams-nek van igaza, észre fogjuk venni!)

De most menjünk tovább Chris Martenson gondolata mentén, mert a jelenlegi eszmefuttatásomba jobban illeszkedik az a szcenárió, hogy az olaj előbb-utóbb elfogy. Tudjátok, csak találgatok és ez egy lehetséges összefüggés még akkor is, ha nem biztos, hogy ez lesz a valóság.

Amennyiben igaz az, hogy a gazdaságot a hitelpénz(pumpa) működteti – márpedig úgy tűnik, hogy ez nagyon is igaz – és az is bizonyítható(?), hogy egyre nehezebb és költségesebb olcsó energiát kitermelni világszerte, akkor ez azt fogja eredményezni egyszerű józan paraszti ésszel is, hogy egyre több pénz fogja egyre kevesebb termék árát képviselni, melynek egyenes következménye a hiperinfláció lesz. Ha ugyanis a csökkenő és folyamatosan dráguló energia egyre csökkenő termelést eredményez, s emellett a folyamatosan növekvő populáció kereslete növekszik (azaz egyre több terméket és szolgáltatást kíván a nép venni egyre kevésbé megfizethető áron), akkor előbb-utóbb a kereslet/kínálat törvényei miatt egyre több pénz kell majd ugyanazon áru kifizetéséhez, ennek pedig hosszú távú eredménye az árak exponenciális emelkedése és a hiperinfláció. (Ez azt jelenti röviden, hogy a pénz elértéktelenedik és a korlátos mennyiségű áru pl. arany és egyéb értékmérők által cserél gazdát.)

Namármost. Még ha nem is vagyunk tudatában annak a legtöbben, hogy miért nem kerek a jelenlegi világ(rend), az emberiség közös tudatában benne van a bizonytalan jövőkép fals rezgése és ezt azok is érzik, akik materiális szempontból nem szenvednek hiányt, vagyis anyagilag jómódúnak tekinthetők. Egyre többen tudunk arról, hogy a pénzügyi rendszer egy légvár, mely bármikor kipukkadhat, s egyre több ember érzi azt, hogy a folyamatos megszorítások nem eredményeznek prosperáló jövőt és a demokratikus rendszernek hívott korporatokrácia (=korporációs “demokrácia”, azaz a nagyvállalatok által pénzelt politikai rendszer) nem nyújt tartós megoldást. Ringathatjuk magunkat abban a hitben, hogy majd valaki megoldja ezt a helyzetet, de ez nem fog megtörténni, mert az a valaki “én vagyok”. A személyes felelősség véleményem szerint soha nem kerülhet ki a képletből! Mindennek a kulcsa az, hogy én vagyok a forrása és a hatása a saját döntéseimnek. Belőlem fakad a döntés és én vagyok az, aki a döntés eredményéről véleményt alkot és felelősséggel azt mondja: “Igen, én vagyok az okozó.”

Ha tehát az energiahelyzet valóban kritikussá válik idővel és a folyamatosan növekvő társadalom egyre többre vágyik, akkor ez az egyenlet nem fog kijönni, csak egyetlen módszerrel: Vagy találni kell egy kőolajhoz hasonló energiahordozót, vagy valahogyan le kell vinni az emberiség létszámát lényegesen alacsonyabbra, hogy a korlátozott kínálat megfelelő kereslettel párosuljon. Mondjuk legyen ez a szám 500 millió, ahogyan az USA-beli Georgia állam egyik mezőjén titokban elhelyezett Stonehenge-szerű kövek mondják. Ezeken a köveken, melyekről senki nem tudja, hogy hogy kerültek oda, ahol vannak, 8 nyelven le van írva, hogy a humán populációt 500 millió főben maximálni kell. Hogy ez valami átverés, vagy önbeteljesítő jóslat céljából íródott, azt nem tudom, de a lényeg, hogy tudjunk róla: a Georgia Guidestone-ok ott vannak egy tágas mező közepén Georgia államban és olyan dolgok vannak rájuk írva, melyekből le lehet vonni olyan következtetéseket is pl., hogy a 6.5 milliárd embert likvidálni szeretnének. Hogy kicsodák és miért, az persze csak találgatások tárgya (és nem maradhat ki a képletből az sem, hogy ez egy félelemkeltő, dezinformációs propaganda része).

Tudom, ez most nagyon durván és összeesküvés-elméletesen hangzik (hangsúlyozom, hogy mindez csak egy feltevés, ami a jelenlegi eszmefuttatás logikai rendszerébe illeszkedik), de tegyük fel, hogy van benne egy pici igazság. Csak tegyük fel. Emlékezzetek, korábban is írtam arról, hogy az ilyen, valóságtól elrugaszkodott információkkal kapcsolatban az egyetlen értelmes kérdés azt feltenni, hogy “Mi van, ha mégis igaz?”. Nézzétek meg – ha lesz valamikor időtök – Bill és Ted kalandjai c. filmet (alább), mely a Piros Pirula Projekt jóvoltából magyarul is elérhető. Ez tulajdonképpen arról szól, hogy a népességcsökkenést mindenféle vakcinákkal akarják elérni a közeljövőben. Nagyon fontosnak tartom elmondani elöljáróban, hogy teljes nyitottsággal és félelem nélkül nézd végig a filmet, mert különben pontosan azt fogja elérni az infó, amit a szálakat húzogató erők szeretnének. Ha csak derülsz rajta egy nagyot, akkor oké, de ha szomorúvá és elkeseredetté válsz, akkor nem te nyertél. Szóval nézd végig ezt a borzalmasnak tűnő feltételezést, mosolyogj egy nagyot és mondd azt: “Velem? Ezt? Hehe. Na neeeeeeeeeeeeee…” (Az alábbi film 13 részből áll, a részek automatikusan követik egymást!)

Az élet él és élni akar. Ha mindez, amit itt feltételezek egy picit is igaz, akkor jobb ha előre felkészülünk fejben arra, hogy az idő előrehaladtával milyen események várhatók. Pl. ha egyre több madár, birka, ló és disznó influenza üti fel a fejét, gondolkodjatok el! Nézzetek utána annak, hogy mit írnak az “alternatív” oldalak és ne vakcinákkal előzzétek meg a kórt, hanem erősítsétek fel az immunrendszereteket megfelelő táplálkozással és vitaminokkal. Ha a védőoltásokkal kapcsolatban kétségeid vagy kérdéseid vannak, olvasd el a Nebáncsvirág Egyesület oldalát és nézd meg a statisztikákat, önmagukért beszélnek! (Ajánlom még a Ne Oltsál! blogot, ott is sok értékes infót találsz.) Mindent kétkedéssel fogadj – ezt is, amit én írok – de ha üldözési mániád van, még nem biztos, hogy nem üldöznek…

Az alábbi kérdés tedd fel magadnak: El tudom fogadni, hogy bármi lehet az igazság és a legfontosabb talán az, hogy mindkét (mindhárom / négy / öt) oldalt ismerjem, mert akkor tudom mi(k)re számíthatok és nem érhet (akkora) meglepetés?

Említettem korábban, hogy mennyire fontos a 6 emberi szükségletet ismerni. Hogy minden cselekedetünket ezen szükségletek fényében is értékelni lehet és ha meg szeretnénk érteni bizonyos tettek indítékát (akár személyes, akár politikai, gazdasági szinten), akkor ez egy nagyon egyszerű kiindulási pont. Mi lehet a motiváció, vagy ok-okozati összefüggés az események, tettek mögött? Szeretethiány, kisebbségi érzés, bizonyítási vágy, hatalommámor, vagy egyszerűen csak a változatosság iránti kíváncsiságunk? Mi hajtja az emberiséget, hogy “bizonyos dolgokat” megtegyen? Mi a tömeg bizonyossága?

Nem tudom a választ, csak azt tudom, hogy mi az én bizonyosságom. Ez pedig a következő: Bármi lehet az igazság, ezért minden információt nyitott füllel hallgatok meg. Ez egy jó taktika szerintem, mert megtanít nem félni, és már semmin nem lepődök meg. Ha holnap megkocogtatja a vállamat egy földönkívüli, pillanatnyi meglepődés után meghívom kávézni, hacsak le nem harapja a fejem. De az is lehet, hogy nyomtat nekem 1 millió dollárt és visszamegy a bolygójára. 🙂

Viccet félretéve egy dologban biztos vagyok. Ha a tömegnek elege lesz a háborúkból, ha már nem fogjuk kollektíven támogatni a fegyverkezést és nem lesz katona, aki harcoljon, akkor lehetséges a béke. (Tudom, a gépek még háborúzhatnak, de azt most kihagytam a képletből.) Ha a többségnek elege lesz a gyógyszerekből és már a megelőzésre koncentrálunk mindannyian, akkor be fognak zárni a gyógyszergyárak (legalábbis egy részük) és egészségesebben fogunk élni. Ha megunjuk a plázákat, akkor újra a kisebb üzletek fognak fellendülni. Feltéve persze, hogy lesz energia mindehhez…

A jó hírem az, hogy a “tömeg” én vagyok. 🙂

Ezen kívül abban is biztos vagyok, hogy a szálakat húzogató erők – ha vannak ilyenek egyáltalán(?) – nem nézik tétlenül a történéseket. Az internetet mindenféle szerzői jogokra való hivatkozással kontrollálni szeretnék, és az amerikai UTAH államban az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA – National Security Agency) megépíttette a világ legnagyobb kém-adatszerverét, mely a teljes internetes kommunikációt figyelni akarja. (Ha esetleg még nem hallottál a SOPA, PIPA és ACTA törvényekről, érdemes olvasni róluk és a személyes szabadságot korlátozó oldalát is ajánlott megismerni!) A nép mindenesetre fellázadt (szerencsére) és időlegesen jegelték ezeket a törekvéseket, de megfigyeltem, hogy ezzel még nincs vége a játéknak soha. (Emlékezzetek arra, hogy Írország leszavazta a Lisszaboni szerződést – a közös EU alkotmányt – , majd kiírtak egy újabb népszavazást, amelyen megfelelő propaganda után megszavazták azt. Ennyi. Most pedig, amikor egy ír újságíró feltette a kérdést az egyik európai központi banki tisztviselőnek, hogy hová lesz az ír adófizetők pénze, csak hallgatás van…)

Visszatérve a bejegyzésem kezdő mondatához, a történelmet valóban a győztesek írják. Az én véleményem pedig az, hogy a győztesek azok lesznek, akik megfelelő információval és tudatossággal rendelkeznek, s akik fel vannak készülve akár a legmegrázóbb eseményekre is, mert (idejében) mernek nyitott elmével gondolkozni és az információ és tudás birtokában a cselekvés útjára lépnek. Ha a történelem a múlt folyamán “mellékvágányra” ment, annak szinte minden esetben az volt az oka, hogy nem a megfelelő információ birtokában döntöttek a tömegek és szó nélkül elfogadták azt, amit felülről a tekintélyek (hangosan) szónokoltak. Az interneten jószándékból és szemnyitogatás céljából blogoló megannyi Józsi bácsi célja – köztük az enyém is -, hogy ebben segítséget nyújtson, mert úgy hiszem, hogy a tömegtájékoztatás birtokosai ezt soha nem fogják megtenni helyettünk.

Az igazság odakint van, de mindig belülről jön. Merjél kérdezni és – ha rám hallgatsz egy picit is – soha ne utasíts el egyetlen nézetet sem azért, mert a világképedbe jelenleg nem illeszkedik bele! Azt azonban ne feledd, hogy még ha bármi is lehet az igazság, mindannyiunkban benne van az ősbizalom egy jobb, igazságosabb és őszintébb világ iránt és a belső hang általában meg is súgja, hogy merre érdemes elindulni, csak merjél erre a belső hangra hallgatni minél többször.

Azt hiszem, ennyi pofázás után jól fog jönni most egy feles. Legyen varázslatos napotok és lássatok meg minden pici csodát! Ígérem, hogy legközelebb valami könnyebben emészthető témát veszek elő. 🙂 Egészségetekre!

About the Author:

"Józsi bácsi" egészen pici gyerekként jött a világra. Művészembernek készült, de végül egy boldog senki lett belőle, aki folyamatosan meg akarja fejteni a létezés miértjét és ezért állandóan keres-kutat és keresi a tükröket, amelyekbe belenézhet. Van egy olyan érzése, hogy a világot túl sok propaganda és butítás veszi körül, s hogy valakik, valahol azt szeretnék, hogy a kisember soha nem fejtse meg a leglényegesebb összefüggéseket, s így megfelelő információ és rálátás nélkül mindig a rövidebbet kell húznia. "Józsi bácsi" úgy gondolja, hogy a tisztánlátásért érdemes fellépnie, ezért blogolásba kezd, benéz "a dolgok mögé". :) Részletes infó "Józsi bácsiról" itt olvasható.

Hozzászólások (33)

Trackback URL | Comments RSS Feed

Sites That Link to this Post

 1. wbtist szerint:

  Szerintem a cikkhez illik Hetesi Zsolt előadása a fenntartható fejlődésről.

 2. Laci szerint:

  Kedves Jancsika!

  A harag érzésének jelentkezését nem azzal kell elkerülni, hogy becsukjuk a szemünket, azt látjuk amit láttatni akarnak velünk, odatartjuk a másik orcánkat is, kenyérrel dobunk vissza a kővel hajigálóknak. Létezik olyan kultúra, amely a szeretet erejének mindenhatóságát vallja és tanítja. De a szeretethez nem a vakságon keresztül vezet az út, hanem az elfogadáson keresztül. Azonban elfogadni csak azt lehet, amit ismerünk. A változtatáshoz is ismeretek szükségesek.

  A szeretet kultúrája mellett létezik a káini modell, a haragvó isten és a könyörtelenség kultúrája. Aki a tudást a harag elkerülése érdekében titkolja, az maga is a harag ébresztésére játszik az elfojtással. A robbanó anyagok erejét is az elfojtás okozza. Az elfojtást nagyon sokszor alkalmazták ellenünk a történelemben, hogy aztán annál nagyobbat szóljon a harag detonációja. Jellemző módon ezt a taktikát a harag kultúrájának népe saját tagjai ellenében is alkalmazza és számtalanszor alkalmazta a történelemben.

  A harag kialakulását csak azzal lehet elkerülni, ha megértjük a körülöttünk zajló eseményeket és azt is, hogy ebből nem a haragon keresztül vezet az út kifelé. Ugyanis nekünk senkit nem kell legyőznünk ahhoz, hogy a saját életünket élhessük, egyedül csak kinek-kinek saját magát, saját indulatain kell úrrá lennie, saját kényelemszeretetét kell felelősségvállalásra cserélnie. Tulajdonképpen te is erre próbáltad felhívni a figyelmünket, amikor fogyasztási szokásainkat, életmódunkat ostorozva, azokat tekintetted a bajok kizárólagos okának. Ebben ugyan tévedtél véleményem szerint, de a kivezető út arra van, amerre te is mutattál. És ez a lényeg.

  Minden jót neked is!

 3. Jancsika szerint:

  Józsi bácsi, Laci:

  Látom, megint rossz helyre tévedtem. Mindenesetre köszönöm az intelligens vitát.

  Egyvalamire azért vigyázzatok. A sorban következő reakció a harag. Azok, akik ma az összeesküvés-elméletekkel magyarázzák a körülöttük lévő világot, hamarosan el fognak kezdeni haragudni másokra. Ha lehet, ezt azért kerüljétek el. Remélem, még időben felismeritek, hogy a narratívátok hibás.

  Addig is minden jót.

 4. Laci szerint:

  Kedves Jancsika!

  Az alapvető különbség kettőnk szemléletében az, hogy amíg te a látható valóságot észleled és tekinted mindenségnek, addig én a rejtettet, a mögöttest keresem és találom. Te megmaradsz a felszínen, elfogadod teljességnek, én pedig keresem az okok mélyebb rétegeit, az okok okait, a “meta” tartalmat. Ez nem neveltetés kérdése, hanem “hozott anyag” számomra. A szocializáció korábban történt meg. Én úgy gondolom, hogy a jelenlegi helyzete a világnak azért is alakulhatott ki, mert a mögöttes tartalmak tudatosodása, a konzekvenciák levonása elmaradt, illetve elnyomásra került.

  Egyébként köszönöm a színvonalas vitát!

 5. Laci szerint:

  kedves Jancsika!

  – Dan Brown könyveit nem olvastam.
  – Az ismert történelem a mások javainak eltulajdonításáról és módszereinek változásáról szól. Ezt az utcán nem fogod észrevenni. Ha nem ismered fel, akkor az egység sugarú mentális szűrőd nem fog mást mutatni, mint amit a TV és a sajtó is közvetít számodra és mindazok számára akik beleesnek a mentális szűrődbe. Ekkor pont azt a világot fogod látni, amit láttatni akarnak veled és mindenkivel. A vak ember nem látja a napfényt, hatását azonban érzi, áldásait élvezi. A tv néző a valóságot cseréli le a vízióra. A vak embert nem csapja be a látása, másképpen érzékeli a világot, mást is lát belőle. Ezzel nem mondom azt, hogy ez az ideális állapot, de arra igenis felhívom a figyelmet, hogy a szemünkön keresztül lehet legkönnyebben becsapni bennünket. Ez nem a becsapottak bűne elsősorban. Azoké, akik ebből összeharácsolták azt a vagyont, ami a népesség 1%-ának juttatja az összes vagyon 99%-át. (A nagyságrendet akartam érzékeltetni.) Azok bűne ez, akik a tájékoztatást is uralják.

  – Az elit megpróbálja elmagyarázni, hogy egyszer mindennek vége lesz, de olyan autókat és egyéb szemetet fejleszt használati célokra, amelyeket nem lehet javítani, csak kidobni. Köszönjük a magyarázatot!

  – “az ember tudat alatti szinten mindig a legkönnyebb, legnagyobb előnyökkel kecsegtető megoldást választja a lehetőségei közül, nem gondolva arra, hogy ennek mik lesznek a következményei.” Ebben igazad van, de a lehetőségek körét nem ő határozza meg. Mert akkor lehetnének még jól működő falvaink, gyáraink, mezőgazdaságunk, közlekedésünk, stb.

  – Az összeesküvés elméletek híveinek pszichológiai érvekkel történő “rabosítása”, megbélyegzése régi módszere a hatalom embereinek. Azonban ezek a stációk lehetnek az állatorvosi lóra jellemzőek, azonban nem olvastam még egyetlen olyan ember anamnézisét sem, akinél ezek a stációk felismerhetőek lennének és következményképpen összeesküvés elméleteket gyártott volna az illuminátusokról, szabadkőművességről, háttérhatalomról, bilderbergesekről, külkapcsolatok tanácsáról, koponya és csontok társaságról, stb. Arról viszont lehet olvasni, hogy a pszichiátriai kényszergyógykezelés máig előszeretettel alkalmazott módszer a nemkívánatos személyek elhallgattatására. A háttérhatalom létezésére egyébként pont az ő hallgatólagos hozzájárulásukkal kiszivárogtatott hírek adják a bizonyítékot. Mert azért az sem véletlen, hogy most hirtelen ennyi mindent meg lehet tudni róluk.

  – Feltételezem, hogy én sem tudlak meggyőzni, de talán sokaknak felnyílik a szeme arra, ami történik és elgondolkodnak azon, hogy melyikünknek van igaza. Egyébként én sem tagadom, hogy az elbutított, birkává tett emberek hozzájárultak saját kifosztásukhoz, rabszolgává tételükhöz. De nem ostorozni kellene őket, hanem felvilágosítani és segíteni a magukratalálásban!

  – “Vajon mért van ennyi cukorbeteg mostanában? Mert olcsó a cukor, az elérhető táplálékok közül ez az, amelyik a legrövidebb idő alatt a legtöbb kalória felszívódását teszi lehetővé. Ez egy genetikusan kódolt, tudat alatti mechanizmus.” A cukorbetegség az egyik legjobb üzlet a gyógyszergyáraknak. A holisztikus szemléletben a cukorbetegség a szeretet adásának- elfogadásának a zavarát jelzi. A tudat alatti mechanizmus igaz. De ezt a genetika legfeljebb követi. Az igazi probléma az életmódban van, a szeretet devalválódásában, a nemek szerepeinek felcserélődésében.

 6. Józsi bácsi szerint:

  Kedves Jancsika!

  Köszönöm a kimerítő válaszodat. Ami az illuminátusok kérdését illeti, nem Dan Brownnak köszönhető az, hogy a világ tud róla, Carroll Quigley, történész a Georgetown Egyetemről (Clinton mentora) egy 1966-os könyvében (Tragedy and Hope) leírja, hogy: “A cél nem kevesebb, mint létrehozni a pénzügyi ellenőrzés olyan magánkézben lévő világrendszerét, amely képes uralni valamennyi ország politikai rendszerét és a világgazdaság egészét. Ezt a rendszert a világ központi bankjai feudális módon kontrollálnák, összhangban azokkal a titkos megállapodásokkal, amelyeket a rendszeresen tartott magántalálkozókon és konferenciákon elfogadnak…” A kulcs a pénzkibocsájtás feletti monopólium, mert abban teljesen igazad van, hogy az egész világ evett a fractional reserve rendszer által teremtett főzelékből, ha megnézed az eladósodottsági számokat, mégis tartozik mindenki valakinek, aki nem lehet más, mint az, aki a pénzt elő tudja állítani a semmiből. Ha pedig nem lenne fontos a pénzkibocsájtás feletti uralom, akkor a legtöbb nyugati ország rendelkezne ennek jogával, de valamilyen furcsa “véletlen” folytán mind egy szálig megtiltották maguknak, hogy ezt megtehessék, sokak kutatásai alapján pedig pl. JFK is ebbe akart belenyúlni, aminek végeredményét ismerjük.

  Hogy az utcán sétálnak-e vagy sem, azt nem tudom, de attól még, hogy valaki nem látszódik, nem biztos, hogy nincsen. Ha valaki szerelmes, az semmivel nem mérhető, tagadni mégsem lenne bölcs dolog, hogy van szerelem.

  Abban viszont teljesen igazat adok neked, hogy ez nem egy lineáris függvény, amelyben mindig az történik, amit az elit akar. Ők próbálkoznak ezzel-azzal, aztán nem jön össze, várnak egy kicsit és megint próbálkoznak. Az ENSZ-t már 1795 után létre akarták hozni League of Nations néven Kant javaslatára, de végül csak 150 évvel később sikerült abban a formájában, ahogy ő elképzelte. Az általuk indukált fejlődési irányra azonban ékes bizonyíték pont az általad képviselt szakterület, az orvostudomány ugyanis merőben eltávolodott a Hippokratész által felállított elvektől, mely a testet együtt vizsgálta a lélekkel és tudta, hogy az egészség nem kizárólag a gyógyszeres beavatkozásoknak köszönhetően fog helyreállni. A hamer-féle Új Medicina például több ezer esettanulmánnyal bebizonyította az elmúlt 30 évben, hogy ha megértjük a lelki konfliktus okát, elmúlik az elváltozás, s ennek köszönhetően azt kapta ajándékba a pali, hogy elvették a diplomáját és kitiltották az EU-ból. 🙂

  Üdv: Józsi

 7. Jancsika szerint:

  “A legfontosabb kérdés véleményem szerint az, hogy a fractional reserve (vagyis a részleges tartalék elvének) rendszere a pénzmultiplikátor hatás figyelembe vételével kiket gazdagít folyamatosan, mert ott van a kutya elásva.”

  Megmondom, kit. Amíg lehetséges a növekedés, mindenkit. Az USA-ban például 1820 és 1970 között a munkásosztály reálkeresete FOLYAMATOSAN nőtt, méghozzá nem is akármilyen tempóban. 1973-ban bekövetkezett a peak oil az amerikai olajkitermelésben (majd kb. 2006-ban globálisan is, de az egy főre jutó olajkitermelés csúcsa 1979-ben volt globálisan, mivel a népesség folyamatosan nő), utána ez leállt, mivel a modern ipari társadalomban az olaj meghatározó elem a gazdasági növekedés szempontjából. Kicsit olyan, mint az ásványi anyagok a növényeknek. Ha nem állnak rendelkezésre kellő mennyiségben, akkor hiába javulnak a fotoszintézis feltételei (több napsütés, jobb vízellátottság), a növény nem fog gyorsabban növekedni.

  “Szerintem a legfontosabb azt megérteni, hogy a tömeg mindig a kisebb ellenállás irányába ment a történelem során és a pénzügyi hatalmak szándékos félrevezetéssel mindig azt csinálták, amivel előnyre tehettek szert (akár a nép szenvedése árán is), és ez azért lehet, mert a legtöbben elfogadjuk azt, amit a tekintélyelvű világ diktál és nem teszünk fel kérdéseket.”

  Ez így majdnem igaz, azzal a kitétellel, hogy a pénzügyi hatalmak kb. Marx idejében belátták, hogy nem lesz az jó, ha a szakállasnak igaza lesz. Marx ugye azt állította, hogy a munkásosztály kifosztása el fogja érni azt a szintet, amikor már az életben maradás lesz a tét, és akkor bekövetkezik a proletárdiktatúra, hiszen “csak a láncainkat veszíthetjük”. Nem így lett, pont azt látjuk, hogy a 19. században elkezdett nőni az alkalmazottak reálkeresete, mivel a növekedés mindenkivel jót tett. Fontos továbbá látni, hogy a legkisebb erőfeszítéssel legnagyobb előnyök elérése nemcsak a “nagykutyák” módszere, hanem általános emberi tulajdonság. Említetted a cukorevés, pont jó a példa. Vajon mért van ennyi cukorbeteg mostanában? Mert olcsó a cukor, az elérhető táplálékok közül ez az, amelyik a legrövidebb idő alatt a legtöbb kalória felszívódását teszi lehetővé. Ez egy genetikusan kódolt, tudat alatti mechanizmus.

 8. Jancsika szerint:

  Kedves Laci!

  Engedelmeddel, ahelyett, hogy folytatnám a “flame”-elést, vagyis reagálnék a reagálásomra adott reakciódra, így exponenciálisan hosszabbítva a kommentek méretét, inkább összefoglalnám, hol van az alapvető különbség a világnézetünkben.

  Te úgy gondolod, hogy a világ bajaiért az elit felelős. Csakis és kizárólag. Én nem így gondolom, mert régóta az az alapelvem, hogy csak azt az elgondolást fogadom el, ami átmegy az egység sugarú mentális szűrőmön, más szóval a környezetemben történt megfigyelésekkel meg tudom erősíteni vagy el tudom vetni.

  Ez alapján azt tudom neked mondani: ha kimegyek az utcára, EGY DARAB illuminátust se találok. Soha életemben nem találkoztam még illuminátus emberrel, vagy bármivel, ami rájuk utalt volna. Ez az egész illuminátus marhaság azóta kezdett el terjedni, mióta Dan Brown megírta a könyveit. Ezzel szemben mit látok az utcán:

  – Az emberek másfél tonnás vastömegekkel hordatják magukat egyik helyről a másikra, ahelyett, hogy megoldanák néhány kilós egyszerű szerkezetekkel (autó kontra bicikli), egész egyszerűen azért, mert KÉNYELMES
  – Az emberek dohányoznak, isznak, zabálnak, és csodálkoznak, hogy mért betegek (orvos vagyok egyébként)
  – Az embereknek 40 éve próbálja elmagyarázni az elit, hogy ami az elmúlt 200 évben megy, annak egyszer vége lesz. Hiába
  – És még valami, amire nemrég figyeltem fel, de jól demonstrálja, hogy mi is itt a gond. A kórházban, ahol dolgozom, a menzán a tálcákat, rajta a használt edényekkel guruló szekrényekben gyűjtik. A szekrényekben rekeszek vannak, amire egy tálcát be lehet csúsztatni. A rekeszek között van kb. 20 cm távolság.
  Arra lettem figyelmes, hogy a szekrények nem akárhogy telnek meg, hanem mindig ugyanúgy: MINDIG a mellmagasságban lévő rekeszek telnek meg a legelőször. Mért is? Mert az emberek mellmagasságban hordják a tálcákat, vagyis fogják, és becsúsztatják a tálcát a legközelebbi rekeszbe. Nem gondolnak arra, hogy egy kórházban vannak, ahol idős, beteg emberek is előfordulnak, mozgásszervi problémákkal. Nekik óriási gondot jelent, ha a tálcát csak egy alsó rekeszbe tudják becsúsztatni, amihez le kell hajolniuk. Egy értelmes ember ezt figyelembe venné, és a rekeszek mindig alulról telnének meg fokozatosan fölfelé. Így az összes résztvevő szintjén jóval kevesebb erőfeszítésből telne meg a szekrény, hiszen aki egészséges, lehajol, akinek ez gondot okoz, annak megmaradtak a magasan lévő rekeszek.

  Ezek alapján én úgy gondolom, a problémánk elsősorban az, hogy az ember tudat alatti szinten mindig a legkönnyebb, legnagyobb előnyökkel kecsegtető megoldást választja a lehetőségei közül, nem gondolva arra, hogy ennek mik lesznek a következményei. A Limits to growth pontosan ezt írja le. Az elmúlt 50 évben ennek a könyvnek volt a legnagyobb prediktív ereje, vagyis ez tudta a legjobban megjósolni, hogy mi fog történni a megírását követő 40 évben. Az emberi történelem a neolit forradalom óta erről szólt.

  De arra is van elgondolásom, hogy a többség mért gondolkodik úgy, mint te magad is.

  A pszichológiában ismert tény, hogy ha az embert veszteség éri (vagyis megoldhatatlan problémával szembesül), akkor rendre 5 stáción megy keresztül:
  1. tagadás
  2. alkudozás
  3. harag
  4. depresszió
  5. elfogadás
  A világ kb. 40 éve tudja, hogy az ipari társadalomnak a jelen formájában nem sok van hátra. Íme a veszteség: az emberi ipari civilizáció vége. Az elmúlt 40 évet gyakorlatilag végigtagadtuk. Nem hittük el, hogy baj van. Mára a bajok akkorák lettek, hogy nem tagadhatóak tovább. Most kezdődik az alkudozás. Nem az én hibám, az elité. Nem az a baj hogy úgy élünk, ahogy, hanem… stb. stb.

  A következő a harag lesz, ez már el is kezdődött. Nézd csak meg Görögországot. A harag korszaka akár még nukleáris háborúba is torkollhat, akkor pedig mindannyiunknak lőttek.

  Dióhéjban ennyi. Valószínűleg továbbra sem tudtalak meggyőzni, mely esetben én időmet és energiámat kímélendő elállok a további vitától.

 9. Velorex szerint:

  Sziasztok,

  a téma egy részével már foglalkoztunk korábban egy másik blogon, nem reklámként, de jószívvel ajánlom ezt az írást:
  http://mr-moto-velorex.blogspot.com/2011/03/mikor-fogynak-ki-fold-olajtartalekai.html
  Véleményem szerint érdemes legalább tudni róla, hogy a kőolaj keletkezésével kapcsolatban vannak a mainstream véleményektől eltérő nézetek is. Ettöl persze még nagyon is reálisnak tűnik, hogy nem tartható a végtelenségig a jelenlegi energia-pazarló életmódunk…

 10. Laci szerint:

  “senkit nem érdekelt az, hogy milyen hosszútávú következményekkel jár a folyamatos növekedésre épített rendszer.”
  – Én ebben nem lennék annyira biztos, bár tény, hogy a legtöbb ember az előnyeit élvezte. Bár nem lennék annyira biztos ebben sem, mert az előnyök, – ha voltak – személyes tragédiák után realizálódhattak. Mert lehet-e nem tragédiának nevezni a kitelepítést, a tsz szervezés során megvert édesapák keservét, a mesterségesen gerjesztett igényeket követő és a falusi nyomor elől menekülő családok városra költözését, proletárrá válását? Lehet-e napirendre térnünk a városban dolgozó családfő miatt szétszakadt családok sorsa felett? Lehet-e normálisnak tekinteni a háború által tönkretett életek és egzisztenciák újraépítésének kényszerét? Mert a statisztikák, hogy hány lakás és hány autó, ezt nem mutatják meg. Lehet-e előnynek nevezni azt, ha olyan igényeket akarnak emberek kielégíteni, amelyek sem anyagi, sem szellemi színvonaluknak nem felelnek meg? Lehet-e előnyösnek nevezni egy olyan folyamatot, amelyben korábban felelős viselkedésű családapák talpa alól kicsúszik a talaj, mind fizikai, mind szellemi, erkölcsi értelemben? Lehet-e előnyösnek nevezni egy olyan folyamatot, amelyben a társadalom felelőtlensége teljesedik ki, hogy végül a fejükhöz vágják a felelősség kérdését? Mégpedig azok, akiknek vállalt felelőssége az ország ügyeinek vitele. Ahogy mondják, fejétől büdösödik a hal is. De a halfej legalább nem keni másra! Lehet-e számonkérni bármit a hiánygazdaságban felnőtt generációtól, amikor megnyitották számukra az addig csak irigyelt fogyasztás lehetőségét? Különösen ha tudjuk, hogy a hiánygazdaság is csak csel volt, hogy utána annál nagyobb legyen a pofára esés.

  – Biztosan voltak olyan koponyák, akik nem csak sejtették, hanem tudományos érvekkel alátámasztva indokolni is tudták a veszélyeit a növekedésre alapozott rendszernek. Talán a római klub néven ismert csoport jelentéséből is le lehetett volna vonni az irányváltáshoz szükséges következtetéseket. Az igazi baj azonban az volt, hogy túl régen megfogalmazták azt a társadalom- és jövőképet, aminek a végrehajtása évszázadok óta folyt, és alapelvei semmit nem változtak, csupán a taktika módosult. Nagyon nagy volt a rendszer tehetetlensége, hatalmas földalatti szervezetek dolgoztak a részfeladatokon. Adam Weisshaupt 1776. május elsején tette le megbízójának, Rotschildnak az asztalára az Illuminátusok munkaprogramját, amely alapján megszervezte az Illuminátus Rendet. (Azóta ünnepeltetik velünk május elsejét!)
  “A francia forradalomtól kezdve az illuminátusok minden háborúban kezesek és tevékeny résztvevők voltak […] A kidolgozott terv célul tűzte ki, s feladatának tekintette a világ minden kormányának és vallásának – elsősorban a kereszténységnek – az elpusztítását. Ennek a célnak az elérését abban látták, ha a ‘tömegeket’ szétválasztják. Maga Weisshaupt úgy tervezte e feladat megvalósítását, hogy az embercsordát állandóan növekvő politikai, gazdasági, szociális és egyéb problémák miatt elkülönülő, jellegzetes táborokra osztják és szembeállítják egymással. […] Az egymással szembenálló feleket fel kell fegyverezni és okokat, eseményeket teremtve, incidenseket kell kirobbantani, hogy azok így gyengítsék le egymást a harcban, mert ezzel fokozatosan megsemmisülnek a nemzeti kormányok és vallási intézmények. Láthatjuk: ez az állapot uralkodik ma is az egész világon.” (Myron van Fagen: Az Illuminátusok.)

  “Ha tudatos lenne a társadalmunk, akkor egyszerűen nem működne ez a megvezetés és hiszem, hogy nem akarnánk tovább nyújtózkodni, mint ameddig a takarónk ér.”
  – Mint feljebb már utaltam rá, a tudatos társadalmak lerombolása a terv része.

 11. Józsi bácsi szerint:

  Kedves Laci és Jancsika!

  Örömmel olvasom a parázs vitát közöttetek, számomra nagyon tanulságos információkat osztotok meg egymással. Én csak annyit tennék hozzá, hogy mindkettőtök mondanivalójában van igazság, ugyanis az élet bizonyos szempontból valóban fejlődött és amíg nem nyalt vissza a fagyi, addig senkit nem érdekelt az, hogy milyen hosszútávú következményekkel jár a folyamatos növekedésre épített rendszer. Olyan ez, mint az egészség kérdése, hogy jól esik rengeteg cukrot zabálni, de amikor a belső egyensúly felborul, akkor szidjuk a cukorgyárakat.

  Tény az, hogy ezért a – bizonyos szempontból (!) – fantasztikus fejlődésért, amit a XX. században tapasztaltunk, fizetnünk kell, nem is keveset (sőt egyre többet). Erről szólt a “Szabadság ára” c. bejegyzésem még hetekkel ezelőtt.

  A legfontosabb kérdés véleményem szerint az, hogy a fractional reserve (vagyis a részleges tartalék elvének) rendszere a pénzmultiplikátor hatás figyelembe vételével kiket gazdagít folyamatosan, mert ott van a kutya elásva. Az MNB 1993-mas II. számú műhelytanulmányában le van írva, hogy hazánk 1973 és 1990 között 1 milliárd dollár felvétele mellett 11 milliárd USD halmozott kamatkiadást könyvelt el és legyünk őszinték: “fejlődés” ide vagy oda, ez abnormális. Azóta is már sokszorosan kifizettük a felvett összegeket, a költségvetésre mégis évi 3000 milliárd Ft-ot ró a hitelek KAMATA! Mint ahogyan az is beteg rendszerre vall, hogy a Goldman Sachs és hasonló bankházak megkapják a mentőcsomagot a kaki közepette, a FED orrba-szájba nyomtatja a pénzt (mert ők azért nem szeretnének bukni), a valódi munkanélküliség meg növekszik az USA-ban (www.shadowstats.com), a kisembernek meg elárverezik a házát és szűkítik az életterét mindenféle törvényekkel (mint pl. Patriot Act, ami nem hazafias törvény, hanem a Providing Appropriate Tools Required to Intercept and Obstruct Terrorism rövidítése, magyarul a seggedbe is benézhetnek törvényesen, ha úgy gondolják, hogy a “Terrorizmus elleni háború” ürügyén szükség van erre. Erre nem tudom azt mondani, hogy fejlődés.)

  Szerintem a legfontosabb azt megérteni, hogy a tömeg mindig a kisebb ellenállás irányába ment a történelem során és a pénzügyi hatalmak szándékos félrevezetéssel mindig azt csinálták, amivel előnyre tehettek szert (akár a nép szenvedése árán is), és ez azért lehet, mert a legtöbben elfogadjuk azt, amit a tekintélyelvű világ diktál és nem teszünk fel kérdéseket. Ha tudatos lenne a társadalmunk, akkor egyszerűen nem működne ez a megvezetés és hiszem, hogy nem akarnánk tovább nyújtózkodni, mint ameddig a takarónk ér. Persze én egy naiv f@sz vagyok – sokan mondták már 🙂 – , de akkor is így gondolom.

  Üdv: Józsi

 12. Laci szerint:

  1.) Az első pont hangneméért és tartalmáért elnézésedet kérem! A biztosítékot az verte ki, hogy a mai magyar nyelvhasználatban az oktatás, okítás fogalmaknak lenéző, lekicsinylő hangsúlya van. Ezt utasítottam vissza. Egyébként pedig a rendszer propagandájából nem kérek!
  2.) Ha fejlődést akarsz látni, akkor megteheted. Egykori főnökeim egyike azt szokta mondani a nagyotmondás fokozásának érzékeltetésére: “Kis hazugság, nagy hazugság, statisztika.” Ezzel arra utalt, hogy bármit be lehet bizonyítani, amint az ellenkezőjét is.

  Magyarországon, a KSH adatai szerint 1950 és 2009 között 8.375.081 élveszületésre 5.765.612 művi abortusz jutott. Ez 100 élve született cscsemőre számolva 69 eldobott életet jelent. (forrás: http://www.eski.hu/alaptabla/nepmozg_p.xls)
  Az 1959-től 1973-ig terjedő időszakban a művi vetélések átlaga 124% volt.
  “egy gyereknek kb. 25% eselye volt megerni az ivarerett kort es utodot a vilagra segiteni.”
  – Az idézett KSH adatokból viszont az látszik, hogy a megfogant életek 40%-ának megszületni sem volt esélye! Ehhez képest nem túl nagy a fejlődés! Mert ők is erőszakos halált haltak, nem de? 100 élve született gyermek mellett 70 az édesanyja méhében került kivégzésre! Nagy fejlődés, főleg etikai, erkölcsi szinten.
  “Erőszakos halál”t halni? Az állatvilágban az azonos fajú egyedek nem törnek egymás életére. Legfeljebb elzavarják a zsákmány mellől. Az embereknél ez nem így van. Pénzért, vagyonért, mások által megtermelt javakért folyik a harc. Hova fejlődtünk az állatokhoz képest? Az állatok a párzást nem nemesítették szerelemmé, ez igaz. De vannak monogám állatok. Egyelőre még az emberek között is. De amíg a monogám állatokat csak az ember fenyegeti kipusztítással, saját fajának elpusztítását az ember hajtja végre! A monogám embertípus kihalásra van ítélva. Éljenek a szabad szerelem hívei, a homokosok! Egyik fajta sem jelent szaporodási kockázatot. Fejlődünk!
  – “Fejlettebb társadalom“? Amelyik saját maga alatt vágja a fát? Ugyan! Nem csak a természet erőforrásait rabolta le, hanem erre való álnok hivatkozással saját faját is tizedelni készül. Régen a gyermek biztonságot jelentett a szülőnek, a nagycsaládnak, a nemzetnek. Termelő erő volt, gondoskodni volt képes saját családjáról, idős szüleiről. A természettel harmóniában élő ember nem kirabolta a környezetét, hanem a természet által adott javakból megélt, tevékenységével a környezetét gazdagította. Lásd ártéri gazdálkodás a magyar alföldön! Ezt az embertípust a kapzsiság rejtőzködésre kényszerítette, életterét elvette.
  “Feléltük a bolygó tartalékait”. Öngyilkos kultúra az, amely tűzre veti a termő gyümölcsfát, elűzi földjéről az őslakosságot, anyja méhében gyilkolja a csecsemőket, permetezéssel mérgezi a légkört, elszennyezi az élő vizeket, pénzügyi trükkökkel helyettesíti a termelést, miközben a termelő kapacitásokat leépíti és kereskedelemmel csapolja meg a létükben ellehetetlenített embertömegeket.
  – A római klub az elit szellemi műhelyeinek egyike. Szerepe annyi, hogy jövendöléseit a köztudatba ültetve, gyakorlatilag irányt szab a kisemberek gondolkodásának és azok a tudósok szavára figyelve, cselekedeteikkel hozzájárulnak a jövendölések megvalósításához. További szerepük annyi, hogy a naívaknak felmentést ad az elit számára. Amint korábban jeleztem, a gazdasági és politikai hatalom birtokosait semmilyen magyarázkodás nem menti fel az alól az erkölcsi felelősség alól, amelyet a bolygó vagyonának kisajátításával, a hatalom és a hatáskörök központosításával magukra vettek. Ennek a felelősségnek azt a fajta felfogását, amely népességcsökkentési tervekben, alattomos sterilizációban, mesterségesen keltett járványokra hivatkozva oltással történő gyilkosságokban nyilvánul meg, el kell utasítani!

  – Az ENSZ szintén a háttérhatalom szervezete. Előzményei a történelem színpadán otthagyták nyomukat. Szerepe az alapítás és a finanszírozás körülményei által meghatározottak. Ha az emberek rájönnek, hogy a háborúkban szemben álló feleket ugyanaz a pénzügyi érdekcsoport finanszírozza, ha rájönnek, hogy a munkásmozgalom a háttérhatalom egyik taktikája volt a pénzhatalomnak ellenszegülő országok lakosságának megtörésére, akkor azt is megértik, hogy az élet minden területén, mindkkét oldalt a kezükben tartják. Saját maguknak ellenzéket állítanak, így biztosak lehetnek az irányítás kézbentartásában.

  “Magyarorszagon a privatizacio miatt kb. 30.000 milliard forintnyi termelovagyon veszett oda.” Van akinek csak térkép e táj, nekem hazám! A számoknál sokkal súlyosabb dolog történt, ugyanis ezzel családok százezrei kerültek létbizonytalanságba, amit a személygépkocsi állomány növekedése csak látszólag ellensúlyoz. Ugyanis a rablóprivatizáció során alamizsnát is vetettek a népnek végkielégítés és újrakezdési támogatás, dolgozói résztulajdon formájában. meghirdették a svájci frank alapú kölcsönöket, amikről mára kiderült, hogy csak a még súlyosabb eladósítás célját szolgálta, módot nyújtva ezzel az ingatlanvagyon egy részének megszerzésére. Nagy lehetőség! Valakiknek. Nem kellene a szerencsétlen, agymosott tömegen számonkérni, hogy miért nem csináltak forradalmat! A földekről elűzték a földművest, az iskolákat, postát, kisvasutat megszüntették, munkahelyet előtte sem teremtettek. A cukoripar felszámolása már a privatizáció előtt két évtizeddel megkezdődött a szállítás közútra terelésével, majd a szállítási költségek növelésével. Mára már csak felvevő piac vagyunk, akárcsaka növényolaj terén is. Hol van itt és kinek a lehetőség? Vagy arra gondolsz amit egyik vezérünk mondott, hogy el lehet innen menni, ebből a qrva országból?

  “Tehat mekkora reszben volt elvonva az egyen hataskore az allam altal?”
  Az egyén hatáskörének elvonása azáltal történik, hogy megfosztják az életlehetőséget biztosító termelési lehetőségtől, szülőhelyén való megélhetésétől, saját sorsának irányítási lehetőségétől, a szabad gyermekvállalás lehetőségétől, a saját életritmusban való létezés lehetőségétől, igényeinek saját belátása szerinti alakításától. Az állam hatalmát az egyénektől elvont és szabályozott hatáskörök alapozzák meg, teremtenek beleszólási jogot az élet minden területébe, ezáltal az állampolgárt állandó bizonytalanságban és félelemben tartva, leszoktatják a felelős döntésekről. A fogyasztás növelésére, felelőtlen költekezésre csábító hirdetések és látszólag kockázatmentesen felvehető hitelek szintén ebbe az irányba hatnak.

  “A 150.000 milliard forint veszteseg kizarolag a lakossag fogyasztasi szokasainak koszonheto.” Kiskorú személy, önálló életvitelre képtelen személy nem büntethető! Ha a fiam szélnek ereszti az összes galambomat, azért csak magamat okolhatom. A fiamat semmiképpen nem fogom ezért sterilizációra, H1N1 oltásra kötelezni! És a vacsoráját sem vonom meg tőle. Velünk ezt tették, teszik. Felelős kormány? Kinek felelős? Mert az ország népe felé nem felelősként viselkedik!

  – A kormányzatot nem menti, hogy a lakosság autókázási szokásain nagyobbat buktunk, mint a privatizáción. Ezen kár erőlködni! Amíg a privatizáción az ország népe bukott, addig a korrupción kormányok és parlamentek gazdagodtak meg ebben az országban. Mindez a lakosság autókázási szokásai miatt, ugye? A felelősség mindig a gondviselőé!

  “Europaban a korlatozott aranykeszletek miatt az aranyfedezetu penz a 17. Szazadra nem volt kepes lepest tartani a realgazdasag exponencialis novekedesevel, nem volt kepes finanszirozni azt.” Az aranykészletek korlátozottságán azt kell érteni, hogy addigra a magántrezorokba vándorolt az arany jó része, ezzel mesterséges hiányt keltettek pont azok, akik az exponenciális növekedést saját gazdagodásuk eszközének tekintették. Magyarán szólva, csináltak egy válságot, amire aztán mindjárt megoldást is kínáltak. Azóta is ezt játsszák.

  “nem volt ra szuksege, hogy bevezesse ezt a rendszert.” Lehet, hogy a közgázon ezt így tanítják, azonban a mai világban is létezik olyan pénz, amelynek fedezetét nem az arany, vagy a bank számítógépe jelenti, hanem a tényleges termelés által létrehozott érték. Az USA jegybankjának létrehozása nem az amerikai gazdaság igénye volt, hanem a Rotschild-Morgan-Rockefeller érdekcsoport által végrehajtott pénzügyi puccs az amerikai nép ellen. Jim Marrs: Titkos uralom című könyvében ezt így írja le:

  Ha valaki az összeesküvések létét akarja bizonyítani Amerikában, nem kell mást tennie, csak a jelenlegi központi bank gyökereit megvizsgálnia. Itt van a szemünk előtt egy jól dokumentált összeesküvés, s benne pontosan ugyanazok a nevek szerepelnek, melyeket a modern titkos társaságokhoz köthetünk.
  […]
  Az első időkben az amerikai gyarmatosítók kis mennyiségben állítottak elő papírpénzt és jól működött a gazdaság. Benjamin Franklin így mesélt erről: ‘a gyarmatokon saját pénzünket bocsátjuk ki, melyet >gyarmati okirat< -nak (Colonial Script) hívunk. A kereskedelem és az ipar szükségletei szerint bocsátjuk ki, hogy a termékek könnyen eljussanak a termelőtől a vásárlókig. […] Így saját papírpénzünket használjuk, melynek vásárlóerejét mi határozzuk meg, és senkinek sem fizetünk kamatot.'

  Az angol parlament az Angol Nemzeti Bank szorgalmazására megszüntette ezt a jól működő gyarmati rendszert, amikor elfogadta az 1764-es Pénzügyi Törvényt (Currency Act), mely mindenfajta fizetőeszköz nyomását megtiltotta. […] Franklinnal együtt sokan úgy tartották, hogy a tehermentes pénz betiltása vezetett a gazdasági válsághoz és széleskörű munkanélküliséghez, mely az amerikai forradalomban tetőzött.

  ez a rendszer az 1600-as evek ota mukodott, es amig meghajtotta az elmult 400 ev irtozatos gazdasagi fejlodeset, addig senkinek eszebe se jutott gonosz osszeeskuvoket sejteni mogotte.

  – Most sem sejtjük, hanem pontosan lehet tudni. Mint fentebb idéztem, rengeteg dokumentum bizonyítja a létezését, és világszerte végzett tevékenységét. Átlátszó érv azt állítani, hogy az iszonyatos gazdasági fejlődés miatt senki sem gondolt rá, csak most, amikor elértük a falat. Az én véleményem szerint az ember mindig a létezését közvetlenül fenyegető veszélyek elhárítására összpontosít, ezért kevesen gondolnak a történelmi következményekre. A XVIII. század végétől sorra kirobbantott forradalmak, háborúk és válságok természetes módon szolgálták a létezésért folytatott küzdelem szükségességét, elterelve az emberek figyelmét a célokról, egyúttal lehetővé tették a nemzeti érzelmű elit és középosztály megsemmisítését. Így a nemzetek egyszerű polgárai a változó világban vezetés nélkül maradva, kiszolgáltatottá váltak az összeesküvés erőinek felforgató tevékenysége előtt. A mai világban ugyanezt láthatjuk. A rohanó élettempó és a létbizonytalanság szorításában az embereknek idejük sincsen gondolkodni, ráadásul régóta folyik lesszoktatásuk is a gondolkodásról.

  – A létfalba ütközés nem a vezetettek bűne, hanem az irányítóké, akik nem az útviszonyoknak megfelelő módon irányítják a járművet.

 13. Jancsika szerint:

  1. Ezt nehezen tudom ertelmezni a joszandek hatarain belul. Ha rossz szandekkal irtad, akkor persze egyertelmu, de ez esetben valoban nincs ertelme tovabb vitatkoznunk.

  2. A kokorszaki emberek szuleteskor varhato elettartama kb. 25-30 ev volt. 8-as fertilitasi arany mellett (vagyis egy szulo nore 8 gyerek jutott) a nepesseguk stagnalt 50.000 even at, vagyis egy gyereknek kb. 25% eselye volt megerni az ivarerett kort es utodot a vilagra segiteni. Tobb mint 60% eselyuk volt eroszakos halalt halni (pont errol szol a video). Ma hogyan is alakulnak ugyanezek a bioparametriai tenyezok? Tehat akkor volt fejlodes? Ja, hogy a fejlettebb tarsadalomert tobbet kell dolgozni… Hat istenem, valamit valamiert.

  3. Azt, hogy az eletszinvonalunk a 21. Szazadban mar nem no tovabb, sot, eroteljesen csokkenni fog, senki sem tagadja. Ez azonban azert van igy, mert feleltuk a bolygo tartalekait, mely problemara az elit pont 40 eve hivta fel,a figyelmet (limits to growth, 1972-es konyv, szerzoje a romai klub). Az emberek ra se bagoztak. Az ENSZ 50 eve probalja csokkenteni a vilag nepesseget, tudva, hogy 7 milliard (illetve 2050-re 10 milliard) embert keptelen eltartani a bolygo, plane az ipari tarsadalom fogyasztasi szintjen. Termeszetesen sikertelenul. Ezek evtizedek ota ismert tenyek, de az emberek nem hittek el oket – egeszen mostanaig, amikor mar tagadhatatlanok a tenyek. A haranggorbe lefele tarto szaranak azonban meg csak az elejen vagyunk, igy 50 vagy 100 evvel ezelotti allapotokkal osszehasonlitva meg mindig sokkal jobb a helyzet ma, mint akkor volt.

  5. Az emberek szamara a mai rendszer nagyobb lehetosegeket biztosit, mint valaha. Valtoztatni barmikor lehetosegunk lett volna, de nem tettuk, mert elni es fogyasztani bele a vakvilagba sokkal kenyelmesebb volt. Emlitettel ket dolgot: a magyar gazdasag privatizacios vagyonveszteset es a FED-et. Kezdjuk az elobbivel.

  Teny, hogy Magyarorszagon a privatizacio miatt kb. 30.000 milliard forintnyi termelovagyon veszett oda. Viszont az is teny, hogy hazankban 1970-ben 700.000 szemelygepkocsi volt, 2010-ben 3.500.000. Csak a novekmeny (2.800.000 40 ev alatt) kozvetlen fenntartasi koltsegei tobb, mint 40.000 miliard forintot tettek ki mai aron. Ha a negativ externaliakat (utepites, egeszsegugyi karok, kornyezetterheles) is beleszamitod, akkor 150.000 milliard forintot autokaztunk el 40 ev alatt. Ebbol gyakorlatilag egy filler se jott vissza, hiszen magyar tokebol mukodo autoipar nincs (ami autogyar van hazankban, az kulfoldre termel hasznot, nekunk csak minuszt termel), a magyar koolajtermeles reg tul van a csucson (1968), gumiipaunk nincs, mar az utjainkat is kulfoldi cegek epitik (strabag). A 150.000 milliard forint veszteseg kizarolag a lakossag fogyasztasi szokasainak koszonheto. Ennek egy jo reszet ki kellett fizessuk, a nagyobbik reszet a nemzeti vagyon amortizacioja formajaban szenvedtuk el. Tehat mekkora reszben volt elvonva az egyen hataskore az allam altal? Az allam korrumpalt privatizaciojan buktunk 30.000 milliardot, az emberek egyeni hataskorebe tartozo autokazason 150.000 milliardot! Akkor ki valojaban a felelos?

  A FED-rol annyit: a jegybankrendszer ket alappillere a fractional reserve banking es a fiat money. Amit azonban az emberek elfelejtenek, hogy ezeknek koszonhetoen mukodik a penzmultiplikator, ami lehetove tette, hogy a vilag gazdasagai kozel allando mennyisegu aranytartalek mellett is kepesek legyenek folyamatosan novekedni, soha ne legyenek penzszukeben. Europaban a korlatozott aranykeszletek miatt az aranyfedezetu penz a 17. Szazadra nem volt kepes lepest tartani a realgazdasag exponencialis novekedesevel, nem volt kepes finanszirozni azt. Ezert kellett a mai ertelemben vett bankrendszert bevezetni. Az USA-ban azert 1913-ban vezettek be ezt a rendszert, mert az ezt megelozo idoszakban az USA a eszak-amerikai oslakossag kiirtasa reven kepes volt folyamatosan egyre nagyobb teruleteket es erteket (aranyat is) bevonni a gazdasagaba, igy nem volt ra szuksege, hogy bevezesse ezt a rendszert. A 20. Szazad elejere azonban az USA elerte a ma ismert hatarait, igy a gazdasaga ugyanarra a palyara allt be, mint az iparosodo europai orszagoke a 17-18. Szazadban. Igen, a rendszer mukodesenek feltetele a folyamatos realgazdasagi novekedes, ami az 1970-es evek ota csak a fejlodo orszagokban van meg. A penzugyi rendszer emiatt mara nem kepes megfeleloen mukodni, ezert nem kerdes, hogy le kell cserelni. Azt azonban az emberek elfelejtik, hogy ez a rendszer az 1600-as evek ota mukodott, es amig meghajtotta az elmult 400 ev irtozatos gazdasagi fejlodeset, addig senkinek eszebe se jutott gonosz osszeeskuvoket sejteni mogotte. Most, hogy mar nem mukodik, hirtelen rajovunk, hogy az egesz voltakeppen az elveszejtesunkre tett gonosz kiserlet. Ugyan, kerem! Egyszeruen beleutkoztunk a vilagunk fizikai torvenyei altal diktalt letfalba, csak errol nem ohajtunk tudomast venni.

  U.i.: elnezest kerek az ekezetek hianyaert.

 14. Laci szerint:

  Jancsika!

  1.) Azt oktasd akit etetsz!
  2.) A kőkorszaki szinten élő népek (amerikai szociográfusok felmérése szerint) heti 3 nap munkával teremtik meg létszükségleteiket. Feltehetően, ez a mi, kőkorszaki szintünkön is így volt. Nézd meg, ma mennyi munkával teremtesz magadnak és családodnak életszínvonalat, ha van munkád! Nem kőkorszaki technikai színvonalon. Ezt nevezed te fejlődésnek? Szerinted ennyivel jobban élünk? Amikor munkába álltam, akkor 1300 fő volt a gyár létszáma, amikor nyugdíjba mentem, már csak 400 embernek adott munkát, miközben a termelés mennyiségben és értékben növekedett. Ez szerinted fejlődés? Kinek? Annak a 900 embernek, akit utcára tettek? Azoknak a százezreknek, akik segélyből kénytelenek élni ma Magyarországon?
  3.) Az összeesküvés nem elmélet, bár szeretnék annak beállítani. A(z élet) feltételek nem stagnálnak, hanem romlanak. Ha ezt nem veszed észre, a te bajod. Ha viszont az ellenkezőjét állítani van bátorságod, az már más kategória.
  4.) Az, hogy az emberek a saját kezükbe vegyék sorsuk irányítását, régóta akadályozva van. A közelmúltból elég trianonra, az erőszakos kollektívizálásra, legutóbb pedig az állami vagyon elkótyavetyélésére utalni. Az állam hatalma az egyének hatásköreinek elvonásán alapul. Hogyan vegyük kezünkbe a sorsunkat, amikor termelő eszköz nincs a kezünkben, hatásköreinket elvonták, jövedelmünket megsarcolják? Az USA állami költségvetése 1913 előtt nem volt deficites, pedig akkor még nem volt személyi jövedelem adó. A FED (amely magánbank) megalapítása és a személyi jövedelemadó bevezetése óta viszont egyre nő az USA államadóssága. Magyarországon hasonló a helyzet. Ne mondd, hogy jobban élünk!
  5.) élhetsz tovább hamis elképzelések mentén. Szabadságodban áll. Viszont mások félrevezetése, megtévesztése rád vet rossz fényt.

 15. id.Kiss László szerint:

  Szevasztok!
  Rovásírásunk titkai:
  É

  ennek az írásomnak ez a címe: É

  De mivel a rovásírásunk titkaiban nincs csak E melynek jelentése:

  Illetve először a jele : egy balra-ívelő kanyar vonal, mind két vége egy rövid vonallal lezárva.
  Jelentése:

  Elődei tapasztalatát s ISTEN Lelkét megvalósító EMBER – jelenti –

  elkezdem írni és nem INRÍ – ahogy az eszembe jut – folytassátok – sok titokra leltek benne:

  É
  ÉG
  VAGY:
  É
  ÉR – VONALON. ÉN MOST AZ ÉR VONALON ÍROM:

  ÉRT
  ÉRTE
  ÉRTÉL
  ÉRTELE
  ÉRTELEM

  ugye érted? ÉR-T-ELEM…

  HÁT BIZONY AHOGY LACI BEÍRÓ – ÍRJA ÉN RÉGEN EZT ÍGY IDÉZTEM SUGALLVA A MÉDIA HATALMÁT IS:

  a VÁROSI GYEREKEK AMIKOR FALURA MENTEK – KERESTÉK A LILA-FOLTOS TEHENEKET…

  szer-e-tett

  spari::::::::::::

 16. Jancsika szerint:

  “ha feltételezzük, hogy az események véletlenül alakulnak a történelemben, akkor a matematikai valószínűség szerint, az események felének a nép számára kedvező kimenetele lenne. Mivel ez nincsen így, ezért a véletlen hatása kizárható.”

  Vessünk már egy pillantást arra, hogyan éltek az emberek 100, vagy akár 50 évvel ezelőtt, és nézzük meg, hogyan élnek most. Ha esetleg nem lenne elegendő rálátásod ezekre, akkor javaslom, nézd meg az alábbi kis oktatófilmeket:

  http://www.ted.com/talks/hans_rosling_reveals_new_insights_on_poverty.html

  http://www.ted.com/talks/lang/en/steven_pinker_on_the_myth_of_violence.html

  A lényeg: az emberek ÁLTALÁBAN jobban élnek, mint valaha. A világban kevesebb az erőszak, mint bármikor a történelemben. Kijelenthetjük tehát, hogy az eseményeknek a nép számára nem kedvező a kimenetele? Aligha. Apáink, nagyapáink generációja SOKKAL küzdelmesebb életet élt, kevesebb ideig élt, sokkal kevesebbet fogyasztott, mégsem panaszkodtak. A ma embere olyannyira elkényelmesedett és hozzászokott ahhoz, hogy a létfeltételei folyamatosan javulnak, hogy ha a feltételek csak nem romlanak, hanem stagnálnak, máris összeesküvés-elméleteket gyárt, hogy megmagyarázza, mért nem az ő hibája mindez, és mért valaki másnak kéne változnia, hogy újra javuljanak a dolgok.

  “Ezen tovább vitázni szerintem felesleges.”

  Ahogy gondolod, nem muszáj megismerni a tényeket, élhetsz tovább hamis elképzelések mentén. Viszont akkor ne várd, hogy megérted, mi történik körülötted, azt meg főleg ne, hogy meg fogod tudni oldani a problémákat.

 17. Linda szerint:

  Laci , nagyon tetszik a gondolatmeneted! 🙂 Bizony hogy ez kulcs/gyökérprobléma: infantilis menatlitás. És ej de szépen és erőteljesen van ez fenntartva az intézményesített vallások körében (is). És mivel az ember egzisztenciája vallásos és ez a vallás is el van intézményesítve és erre rá még az, hogy vigyázva van, hogy ebből a szarból (már bocsánat) nehogy felébredjen az ember, nem kerül a felelősség oda, hogy teljes egészében fel legyen vállalva. Hányan vallják ma magukról azt, hogy “én vagyok az isten”? Nagy elszántság és bátorság kell ide. (Lehet engem is megverne nem is egy pap ezért! :)) )

  Tehát az ember az egzisztenciafelfogását az anyagból méri. Ez a baj. Nincs a szellem komolyan véve, legtöbb esetben úgy nevezik el az emberek, hogy véletlen. Vagy azt mondják: így van elrendelve valmitől onnan fentről? Hát nem kényelmesebb ezt így elkézpelni? Mindig lehet valamire kenni, ha baj van. Nem kényelmesebb gyerekeskedni, mint fegyelmezett és éber lenni? 🙂

 18. Laci szerint:

  Senki sem reménytelenebbül rabszolga, mint aki szabadnak gondolja magát. (Mondta valaki. )
  Miközben a civilizáció áldásainak infúziója nélkül képtelen lenne a szimpla életbenmaradásra is. (mondom én)

  A csecsemő, a kisgyermek élete teljesen a környezetétől függ, önálló életvitelre való képtelensége miatt. Ezzel a ténnyel összhangban, véleményét, gondolatait, érdklődését, játékait a kornyezete határozza meg. Lehet ezt irányításnak nevezni és lehet befolyásolásnak enyhíteni. Ettől a tény nem változik.
  A mai angolszász-európai civilizációban létező társadalmak közösségi és egyéni szinten is képtelenek az önálló életvitelre, mivel iparuk és mezőgazdaságuk oly mértékben vált az olcsó távol-keleti termelés és az országok közti szabad kereskedelem áldozatává, hogy önellátásra legtöbbjük képtelen lenne. Akárcsak ezen társadalmak polgárai, akik a fejlődés hívó szavát követve, a megélhetési kényszer nyomása alatt városba költözve elveszítették kapcsolatukat a természettel és a közüzemi szolgáltatások és széleskörű kereskedelmi ellátás előnyeinek áldozzák életüket. A szolgáltatások teszik ki a nemzeti termék nagy részét, így a termelésben hasznosítható szakértelem egyre fogy, miközben a specializáció tovább szűkíti az általános használhatóságát a szaktudásnak. Ez természetesen nem 100%-ban az ő hibájuk, de a mentális kiskorúság, amit az önálló életvitelre való képtelenség állapota jelent, gondviselő személy létét feltételezi a gyermek esetében, de nincsen ez másként a mentálisan kiskorú állampolgárok esetében sem. Régebben beszéltek is a gondviselő társadalomról, jelezve ezzel, hogy az állampolgárok gondoskodásra szorulnak. Ha pedig ez így van, akkor felesleges azon vitatkozni, hogy irányítja-e vagy csak befolyásolja a gondjaira bízott személyt. Mindenképpen a gondviselőé a teljes felelősség a gondnokolt személyek felett.

  Ha a történelem menete nem lenne előre eldöntve, akkor ma senki nem ismerné Orwell nevét, a Cion Bölcseinek jegyzőkönyveit. Akkor nem lenne értlme idézni a nagy szabadkőművesek írásaiból, beszédeiből. Ahogy egy amerikai író fogalmazott (értelemszerű idézet): ha feltételezzük, hogy az események véletlenül alakulnak a történelemben, akkor a matematikai valószínűség szerint, az események felének a nép számára kedvező kimenetele lenne. Mivel ez nincsen így, ezért a véletlen hatása kizárható.
  Ezen tovább vitázni szerintem felesleges.

 19. Katalin szerint:

  Kedves Mindenki!
  Köszönet és hála, hogy nyitogatjátok a szememet! Remélem egyre többen járnak így, mint én, rácsodálkoznak a valóságra, és felébrednek! Elgondolkodtató amit írtok, de nem félek, hiszen mit veszíthetek?
  A válságok különben nem azért vannak, hogy utána jobb legyen? Mert bennem (körülöttem) ez így szokott történni. Ha nem tudom valamiről, hogy rossz, addig eszembe sem jut javítani a helyzeten. Most nem ez történik?

 20. Jancsika szerint:

  “az amerikai elnököket sem választják meg az ELIT jóváhagyása nélkül…”

  Kimondtad a varázsszót: JÓVÁHAGYÁSA nélkül. Vagyis Carter nem lehetett volna elnök anélkül, hogy a military-industrial complex áldását ne adta volna rá. Értelemszerűen Reagan-re is ugyanígy igaz ez. A jóváhagyás viszont nem egyenlő az irányítással. Sok esetben a népé volt a döntő szó. És hogy Reagan a nép döntése volt, arra bizonyíték az is, hogy a mai napig Reagan a valaha élt legnépszerűbb amerikai ex-elnök.

  A kérdésem a következő: valóban úgy gondolod, hogy lehetséges a világtörténelmet 100%-ban irányítani? Illetve, szerinted van olyan embercsoport, amelyik képes erre?

  Mert ha igen, akkor ez egy igen furcsa embercsoport lehet, kitűz célokat, amiket aztán utólag mégis rendre felad. Vegyük pl. a posztban szereplő Georgia Guidestones-t: Ezek a kövek 1979-ben kerültek a helyükre, vagyis 33 évvel ezelőtt. Az elmúlt 33 évben mennyire közelítette meg a világ a köveken megfogalmazott célokat? Semennyire sem. Egyetlen instrukciót sem találsz a köveken, ami felé mozdult volna a világ, pont ellenkező irányba. Tehát akkor mennyire is sikeres az elit “mesterkedése”?

  Más dolog befolyásolni az eseményeket és más dolog irányítani. Az elit befolyásol, de korántsem irányít. Szerintem az a tézis, miszerint a “történelem évszázadokra előre meg van írva” marhaság, ugyanis egy olyan összetett rendszert, mint a globális emberi társadalom, lehetetlen irányítani. Túlságosan kaotikus hozzá. Lehet az eseményeket befolyásolni, de sokszor pont az ellenkező irányba sülnek el a dolgok, mint gondoltuk volna. A Georgia Guidestones tipikus példa erre. Semmi nem jött be abból, amit ott megfogalmaztak. A carteri zöld fordulat szintén jó példa erre. A nép döntött, az elit pedig belátta, hogy a helyzet menthetetlen.

 21. Laci szerint:

  Jancsika írta:
  “A jelenleg kialakult helyzetért nem CSAK az elit felelős. Az elit jó 40 éve szeretett volna ezen változtatni.”
  – Ezek szerint akkor elment az utolsó vonat. Azóta a rétinégerek felszedték a sineket és elhordtak minden mozdíthatót. Mi pedig itt maradtunk a milliószámra piacra dobott, sokmilliárdokért fejlesztett, benzinfaló státusz szimbólumainkkal, amelyekben a fejlesztések következményeként semmi esély nincs a motor fogyasztásának sufnituninggal való csökkentésére, (lásd Egely György megállapítását a Másodfajú háború című tanulmányban).
  – A hivatkozott Carter beszéd az ELIT mosdatására nem alkalmas, mivel mint tudjuk, az amerikai elnököket sem választják meg az ELIT jóváhagyása nélkül, ezért Reagan megválasztása inkább az ELIT elégedetlenségét jelzi Carter törekvéseivel szemben. Ezért csúsztatásnak minősítem Jancsika azon kijelentését, miszerint: “Az elit által felkínált járható út tehát nem kellett.”
  – A természet kizsigerelése, az erőforrások pazarló használata, az önellátás és önigazgatás szándékos akadályozása és felszámolása pedig arra mutat rá, hogy az elit céljainak éppen ez az irányvonal felel meg.
  – Egyébként pedig sovány érv Carter beszédére hivatkozva mentegetni az elitet, mert az elmúlt 30 év alatt a javak elosztásában mutatkozó aránytalanság még csak nem is stagnált, hanem erőteljesen növekedett, amint ezt saját életünkben is tapasztalhatjuk. Mert a válság nem erőforrás oldali, hanem elosztási. Csak a teljesen vastüdőre szorultak hiszik el, hogy az erőforrások kimerülése és a túlnépesedés okozza a problémákat. Ez is egyike az etetésünkre szánt álproblémáknak.

 22. Jancsika szerint:

  Nagyon jó a cikk, de pár dolgot jó, ha hozzáteszünk:
  1. A jelenleg kialakult helyzetért nem CSAK az elit felelős. Az elit jó 40 éve szeretett volna ezen változtatni. A megmondóemberük Jimmy Carter volt, nézzük csak meg, mit mondott 1977 április 18-án:

  http://millercenter.org/president/speeches/detail/3398

  Carter 35 évvel ezelőtt szó szerint, pontosan leírta, mi fog az Egyesült Államok gazdaságával történni, ha az általános hozzáállás nem változik meg az energia kérdésében. Mit ad isten, pont igaza lett. Carter 4 év alatt óriási eredményeket tudhatott magáénak, harmadával csökkent az USA olajimportja, az autók átlagos fogyasztása 20 l/100 km-ről 7 liter/100 km-re csökkent. Ha folytatják a tendenciát, nem csak az USA gazdasága válhatott volna fenntarthatóvá mára, de olyan, a fejlett világra általánosságban is érvényes modellt alakíthattak volna ki, amiből Európa és a világ többi része is tanulhatott volna. A gond ott van, hogy 1981-ben választásokat tartottak, a nép pedig nem Cartert, hanem Reagant választotta meg. Reagan első dolga az volt, hogy mindent visszacsináljon, amit Carter elért. Az elit által felkínált járható út tehát nem kellett.

  2. Kevesekben tudatosul, hogy Európa van a világon a második legnagyobb szarban. Mi vagyunk a leginkább túlnépesedve. Olcsó energia hiányában a környezet eltartóképessége négyzetkilométerenként egy meghatározott érték, éghajlati adottságoktól függően. Nézzük csak meg: melyik kontinensen hány ember él négyzetkilométerenként?

  Afrika: 30 fő/km2
  Amerika: 21 fő/km2
  Ausztrália: 2,8 fő/km2
  Ázsia: 87 fő/km2
  Európa: 72 fő/km2

  A közhiedelmekkel ellentétben tehát nem Fekete-Afrika van túlnépesedve, hanem leginkább Ázsia és Európa.
  Magyarországon most a népsűrűség 117 fő/km2. Az első teljeskörű népszámlálás itt 1786-ban volt, akkor 35 fő/km2 körül volt ez az adat. 4-szeres emelkedés! Ha nem lesz olcsó energia, valószínűleg még a 30 fő/km2 sem tartható, mivel az elmúlt 200 évben kiirtottuk az erdőket és kizsigereltük a talajt. Magyarországon tehát kb. 10-20 fő/km2 eltartható, a többiek valószínűleg a holodomor áldozataivá fognak válni.

 23. Gábor szerint:

  A népesség, de a pénz növekedésének üteme is voltaképp a folyamattól függ, amelyben “keletkeznek”. Ha van egy bacim, “aki” x másodperc alatt osztódik ketté, akkor abból x másodperc múlva lesz 3 bacim. Aztán újabb x másodperc múlva mindegyik osztódik, lesz hát 6. Még x sec múlva a 18 stb. Ezeket a Fibonacci-sorozatok, exponenciális növekedés stb. írják le helyesen – a népességnövekedést, a kamatos kamatot meg ilyeneket.
  Az ezekkel kapcsolatos gyors számbeli változások tehát (részben) ennek tudhatók, vagy tudandók(?) be.
  Ez mit sem változtat a mondanivalón, de esetleg változtathat az adatok értékelésén, ill. ez korrektebb elemzést tesz lehetővé — és ahogy az írást olvasom, ez a cél.
  🙂

 24. Laci szerint:

  Kedves MG!

  1.) “Energia van bőven, sokkal több, mint ami az olajokkal jött, csak ki kell találni, hogy hogyan használhatjuk fel…
  – Igen, egyetértek. Hogy mégsem tudjuk kihasználni az ‘ingyen’ rendelkezésünkre álló energiát, az pontosan azon bukik meg, hogy általa a kiszolgáltatottságunk csökkenne (az energetikai kartell pénzszivattyúja működésképtelenné válna). Ez pedig nem érdeke a hatalom urainak. Ajánlom Egely György: Másodfajú háború c. tanulmányát, amelyben az energia kérdés hatalmi szempontjait tárja fel. Az energia-függés mellett még nagyon sokféle függésünk van. Gondolj csak az élelmezésben kiépített függőségeinkre! Európa éléskamrájában ma sok mindent behozatalból tudunk az asztalra tenni. A rizs népélelmezési cikké vált, de Európában nem terem meg. Divatból szükségletté vált, amit csak kontinenseket átszelő kereskedelemmel lehet beszerezni. A hazai termelést az olcsó, dömpingáron kínált import termékkel teszik tönkre. Következményként a vidék elnéptelenedik, a proletarizálódott városi nép pedig függőségbe kerül. Nem a vidéktől, a kistermelőtől, hanem a nagy- és kiskereskedőktől, importőröktől. A felszínközeli vízkészletet tönkretették a műtrágyázással, így ma az óriási vízkészletekkel rendelkező Magyarország lakosságának többsége súlyos pénzeket fizet az ivóvízért. Talán ennyi illusztráció elegendő annak bemutatására, hogy a függőségeink minden áron való fenntartása az érdeke a hatalmon lévőknek, mert a függőségeink jelentik hatalmuk alapját. Ezért naívitás olyasmire számítani, hogy az új technikai vívmányokból azokat fogják közkinccsé tenni, amelyek hatalmukat veszélyeztetnék. Ha például az energetikánál maradunk, akkor arra számíthatunk, hogy a jelenlegi elosztó hálózatot és szolgáltatói hátteret felhasználva valósítanak meg olyan új fejlesztéseket, amelyek az infúzióra utaltságunkat fenntartja, viszont a szolgáltató monopóliumok hasznát növeli, kiszolgáltatottságunkat pedig konzerválja. Azonban, amíg ezek a fejlesztések elterjedhetnek, addig is igyekeznek kihasználni hosszútávú céljaik (Georgia Guidestone) elérésére mind azokat a következményeket, amelyek az energia szolgáltatás várható zavarai miatt fognak bekövetkezni. (áremelések, éhínség, lázadások, általános zűrzavar) Az autonóm, önellátó, önrendelkező csoportok, egyének léte a jelenlegi hatalmi rendszert veszélyezteti, ezért nem támogatják, inkább minden eszközzel akadályozzák.

  2.) Jól látod, álproblémákkal foglalkoztatnak bennünket.

  3.) “A kiszolgáltatottság persze nyilván inkább nagyobb lesz, mint hogy csökkenne, de ez már csak a gazdaságnak mondott rendszer vele járója és inkább kényelmes szerintem ab ovo az emberi faj (s egyedei többsége), mint hogy független legyen.
  – Amíg az emberek a kényelmesnek mondott élet kiszolgáltatottságát választják a saját sorsukért viselendő teljes felelősség vállalása helyett, addig lesznek olyan emberek, embercsoportok, akik a kényelemszeretők (saját maguk és családjuk iránti) felelőtlenségét kihasználva, újra kiépítik a teljes társadalmakat maguk alá gyűrő pénzhatalmat, amihez a kényelemszeretőkből fognak zsoldosokat verbuválni. Mert a kényelemszeretők a kiszolgáltatottságot választva, zsarolhatóvá válnak, kényszerpályára kerülnek. Persze ez az ő szemszögükből nem lesz felelőtlenség, mivel a hatalmi célok kiszolgálásával, megvásárolhatóságukkal teremtenek családjuk számára jólétet. Számukra az autonóm csoportok törekvései lesznek veszélyesek, mivel átveszik uraik értékrendjét.

  4.) Az élet örök, szellemünk örökéletű, a fizikai test múlandó. A kettőt szándékosan keverik, hogy az embereket (halál)félelemben lehessen tartani. Manipulációs technika. A halál szükséges, mert ki szeretné, ha számára megállna az idő? Mondjuk hóesésben, az utolsó villamost várva. Ki az aki nem szokott fehérneműt cserélni?

  5.) “szerintem a jelenlegi, energia zabáló, természetromboló és kiszolgáltatottságot eredményező civilizáció sorsa a következő korszakban nem lesz drámai, semmi összeomlás nem lesz.”

  – Lehet, hogy neked lesz igazad, bár a hatalmon lévők érdekeibe ez éppen nem illik bele. Az ő érdekük, hogy minél kevesebb rabszolga “etetésének gondja” nyomja vállukat, csökkentse bevételeiket, fenyegesse hatalmukat.
  A világ jelenlegi problémája nem termelési, energiafogyasztási, hanem elosztási probléma. Ezt pedig nem fogja megoldani új technológiák és energiaforrások alkalmazása.

 25. Istvan szerint:

  Szerbusz Jozsi bacsi,

  Hmmm, igen elgondolkodtato es egyet is ertek sokmindennel, de mint mondtad nezzunk korul es fogadjuk be az infokat. A fentiekben a hozzaszolasokban kiderult, hogy “ok, ez van de akkor miert…” es en is ellentmondasokba utkozok. Itt angolszasz foldon az oreg emberek tok fittek (ok ez az eletmodjukbol ered) de ami nem vag ide az az, hogy miert akarjak oket annyira eletben tartani ha mar lerobbannak? 98 evesen csipoprotezis, vagy nyomjak belejuk az eletben tarto gyogyszereket (igaz, hogy szegenykem mar vegetal). Vagy miert akarjak akkor ennyire kihuzni a penzeket emberekbol ugyanakkor a segelyeken elok sokszor jobban elnek mint a dolgozok, miert tamogatjak a munkanelkuliseget? Aztan a populacionovekedes ugye (ha van ilyen) sokkal inkabb a keleti-tavolkeleti, azsiai nepcsoportokra vonatkoznak sztem (nem a Magyar 10 milla vagy az Angol 60 milla nyom a latba) akkor miert nem ott csinalnak valamit. Miert kell virus ha van elelmiszer eloallitas? Gondolom ezek a kerdesek mast is foglalkoztatnak. Szoval van itt katyvasz es szerintem mar ok is kezdenek belekavarodni. Hiszem, hogy az emberiseg meg fogja oldani ezt a problemat (ha valos lesz) de ha nem akkor a termeszet fog rendet csinalni. Ajanlom figyelembe a mondanivalojat a “WALL-E” cimu mesefilmnek.
  Ismet izgalmas iras koszonjuk Jozsiba.

 26. MG szerint:

  Kedves Laci,
  szerintem a jelenlegi, energia zabáló, természetromboló és kiszolgáltatottságot eredményező civilizáció sorsa a következő korszakban nem lesz drámai, semmi összeomlás nem lesz.
  Energia van bőven, sokkal több, mint ami az olajokkal jött, csak ki kell találni, hogy hogyan használhatjuk fel még többet belőle.
  A természetet mindig is rombolta a civilizáció (már ha a civilizációt nem tekintjük a természet részének 😛 ) de az eszközkészlet változásából, fejlődéséből nem következik, hogy a természetet még jobban romboljuk majd, sőt szerintem könnyedén megoldható minden olyan mostani nagy divatú álprobléma, mint pl. a CO2
  A kiszolgáltatottság persze nyilván inkább nagyobb lesz, mint hogy csökkenne, de ez már csak a gazdaságnak mondott rendszer vele járója és inkább kényelmes szerintem ab ovo az emberi faj (s egyedei többsége), mint hogy független legyen.

  Annyiban nyilván elméleti az álláspontom, s megalapozottsága, hogy elméletben nagyon nagyon sok jelenleg abszurdnak tűnő és a világunkkal együtt járónak elfogadott dologról lehet tudni, hogy csak idő kérdése azok megdöntése. (pl. az örök élet titka 😀 )

 27. Laci szerint:

  Az írás jó. Nem észt oszt, hanem gondolkodtat.

  Az MG által felvetett lehetőség annyiban elméleti, amennyiben a Georgia Guidestone kövekről, és tartalmukról valaki bizonyítja, hogy csak átverés. Aki ezt tudja bizonyítani, annak azonban a Ted és Bill kalandjairól szóló információkat is cáfolnia kell(ene), meg még sok minden mást is.

  Véleményem szerint a jelenlegi, energia zabáló, természetromboló és kiszolgáltatottságot eredményező civilizáció sorsa, – melyhez mindenki egy pici kényelemszeretettel, egy pici önzéssel, stb.-vel hozzájárult és fennmaradását együttműködő és jobbítani akaró bizalmával is támogatja – csak a teljes összeomlás lehet. Minden egyéb esetben megmaradnak azok a gondolkodási sablonok, amelyek jelenlegi életünket jellemzik és rájuk építik hatalmukat azok, akiknek a hatalmat mi adtuk a kezükbe és azt a jelek szerint ellenünk gyakorolják.
  Amíg embereket lehet félelemben tartani munkahelyük elvesztésével, áremeléssel, motíválni őket a kényelem, a fejlődés és a magasabb igények légvárával, addig piaca is lesz ezeknek a lufiknak. Olyan ez, mint a legősibb mesterség. Amíg igény van rá, addig virágzik.

 28. tz666 szerint:

  Józsi bátyám, te véletlenül nem én vagy? 😀
  – terjesztelek facebookon de izibe’ 😉 –

 29. Linda szerint:

  Én azt nem értem, miért lehet beszélni túlszaporodásról? A környezetemben, de egész Nyugat-Európában és Amerikában is (tudtommal), minél kényelmesebbé vált az élet, annál kevesebb ember születik. El van öregedve az európai társadalom, nem? Hol van túlszaporodás, ha még szaporodás se lehet , ha az ember max 2 gyereket nevel. Legtöbben azonban egyet vagy egyet sem.
  A szegény országokban tényleg eléri minden gyerek a felnőttkort? Nem nagy az elhalálozás?
  És miért lehet/kell elképzelni azt, hogy ha gyerek van, akkor “eléli” a kényelmet mások elől? Hogy “nem bírja el a föld”? Tényleg az ember nagyokosságától függ, hogy hány ember születhet meg? Tényleg az ember az egójával irányíthatja azt, hogy hány lélek foganjon ? Pontosabban: tényleg az ember öncélúan dönthet arról, hogy az “élet éljen”?
  És még mennyi kérdés lenne…. :))

  Az írásod elgondolkodtató Józsi bácsi ! 🙂

 30. Józsi bácsi szerint:

  Kedves MG!

  Tökéletesen egyetértek veled, a szívem mélyén én is abban reménykedem, hogy nem az olcsó energia végét jósolóknak van igazuk (akármilyen alapos kutatási eredmények is állnak az ő rendelkezésükre), ennek a cikknek a célja is csak annyi, hogy elgondolkodjunk egy esetleges jövőképen, és legalább a fejünkben legyen rá egy előre megtervezett válaszreakció arra az esetre, ha nem a kedvező irányba fordulnának a folyamatok.

  Üdv: Józsi

 31. MG szerint:

  óvatosságot szeretnék javasolni a hosszabb távú jövő egyszerűbb extrapolációval való elképzelésével kapcsolatban
  a jelen körülményei, kérdései, problémái a jövőben akár lényegtelen apróságokká is válhatnak szerintem, ha pl, egy technológiai korszakváltás átalakítja, megoldja azokat
  (kedvencem az az eset ha pl. a 1900-as évek elején elképzelték a 2000-es évek elejét és akkor nem tudtak volna megoldást mondani az általuk extrapolációval megbecsült, a közlekedésben használt lovak száma alapján keletkező lószar mennyiség kezelésére 🙂

  szerintem pl. az energia kérdés gyorsabban és jelenleg talán el sem képzelhető mértékben megoldódhat, az olajtól, gáztól teljesen függetlenül – hisz olyan technológiák érhetnek be, amelyek jelenleg még csak gyerekcipőben teszik első lépésüket, pedig ha járni, futni kezdenek hétköznapi életünk a tudományos-fantasztikus irodalmat meghazudtoló mértékben változhat meg

Leave a Reply

CommentLuv badge