látogató számláló

Az igazi Karácsony

2011-12-23 23 hozzászólás

Évek óta úgy érzem, mintha a Karácsony “egy picit” erőltetett lenne. Azért mondom, hogy erőltetett, mert nem arról szól, amiről kellene szólnia. Rohanunk, tülekedünk, felkapunk egy ajándékot – sokszor szív nélkül -, mert valamit azért mégiscsak venni kéne. “Elvárja tőlünk” a világ. Ez a szokás. Elvégre egyszerűbb, mint leülni egy szeretted mellé, megfogni a kezét és azt mondani: “Ma a tiéd vagyok. A teljes figyelmem és szeretetem a tiéd. Az én ajándékom az időm.” Az összes többi úgyis csak körítés.

A Karácsony ma már arról szól többnyire, hogy ajándékokat veszünk. A legtöbbször nem magunkból adunk, hanem veszünk valami – jó esetben praktikus – tárgyat, szolgáltatást, nyaralást, stb. Valamit, amitől jól érezheti magát a megajándékozott ember, vagy akár szórakozni tud. A szórakozás pedig pont arra való, hogy elterelje és szétszórja (milyen csodás a magyar nyelv, ugye komám?) a figyelmet arról, ami a legfontosabb: a MOST és a VANság csodájáról.

A Karácsony sajnos ma már nem arról a fantasztikus élményről szól, hogy MOST együtt vagyunk, hanem arról, hogy VEGYÉL, VÁSÁROLJ és akkor jó állampolgár vagy! 🙁 Pedig az ünnep lényege az együttlét: megállunk a nagy rohanásból és megérkezünk a jelen pillanatba; és mivel együtt érkezünk meg, ezért a közös jelenlét teremtő energiákat szül. Vagy nem jól látom?

A keresztény világ Karácsonykor Jézus, a megváltó születését ünnepli. Egyéb spirituális hitek követői azt, hogy december 23-át követő néhány nap az első, amikor a nappalok megint elkezdenek hosszabodni (az északi féltekén). Ismét jön a fény és a nyári napfordulóig egyre több fény jut a Földre. Fény a megújuláshoz, a termékenységhez, az élethez! Milyen csodálatos, hogy pont egybeesik a Karácsony ezzel a természeti jelenséggel. Lehet, hogy ez nem is véletlen? 🙂

Elmondom nektek, hogy szerintem milyen az igazi Karácsony… méghozzá zenével!

A Karácsony az évnek egy olyan időszaka, amikor az ember egy kicsit megáll és megnyugszik. Ezért arra kérlek most kedves komám, hogy a bejegyzésem további részét úgy olvasd el, hogy bekapcsolod a hangszórót és minden adott bekezdés előtt elindítod az aktuális dallamot addig, amíg a következő dallam nem jön. (És ott, ahol [STOP]-ot látsz, állj meg!) Jobban meg fogod érteni, hogy számomra milyen az igazi Karácsony.

Kattints a (jobb oldalon látható) PLAY gombra:

Hanganyag: a lejátszáshoz Adobe Flash Player (9-es vagy újabb verzió) szükséges, amelynek a legfrissebb változata letölthető innen, valamint a böngészőben engedélyezni kell a JavaScriptet is.

Az igazi Karácsony tele van megbocsájtással és önmagunkkal való számvetéssel. Nem veszek neked valamit engesztelésül és bocsi, hogy olyan köcsög voltam sokszor és nem figyeltem rád, hanem ráeszmélés arra, hogy az szeretet nem más, mint a saját időnk másoknak ajándékozása. Ne feledd: csak időd van, minden egyéb az díszlet.

Az igazi Karácsony tele van melegséggel. Nem tárgyak, figyelmet és szeretetet helyettesítő eszközök átnyújtásáról szól, hanem együttlétről, békéről és odafigyelésről. Arról, hogy az élet megtapasztalása csodálatos, hogy vagyunk egymásnak és meg tudjuk osztani létünk csodás pillanatait. Létezésünk minőségét az emberi kapcsolataink minősége határozza meg. Amikor együtt vagyunk, energiát tudunk cserélni: a figyelem és odafigyelés energiáját.

Számomra a Karácsony mindig egy villanykapcsoló. Emlékeztet arra, hogy az év minden napján úgy tudjak szeretni, mint Karácsonykor. Mert soha nem tudhatom, hogy a szeretteim meddig lesznek életem részei és meddig tudom őket úgy szeretni, hogy az energia “gazdát cseréljen”. Lehet, hogy ma van az utolsó nap, lehet, hogy holnap. Soha nem tudhatod. [STOP]

Hanganyag: a lejátszáshoz Adobe Flash Player (9-es vagy újabb verzió) szükséges, amelynek a legfrissebb változata letölthető innen, valamint a böngészőben engedélyezni kell a JavaScriptet is.

Ha elfogadsz tőlem egy jótanácsot, akkor tedd a következőt:

Amikor Karácsonykor együtt vagy szeretteiddel és körbevesz a szeretet energiája, tedd el azt a pillanatot jó mélyen a szívedbe és akárhányszor az év során neheztelnél a hozzád közelállókra – vagy bárkire – húzd elő ezt az érzést a szívedből. Ez sokat tud segíteni azokban a pillanatokban, amikor az egód átveszi az irányítást, hidd el. (Mindig emlékezz rá, hogy ha szeretsz, azzal magadnak teszel jót, és ha gyűlölsz, akkor magaddal szúrsz ki. A benned lévő érzelmek Téged gazdagítanak vagy szegényítenek…)

Az igazi Karácsony meghitt, áldott és békés. Jó energiák vannak benne és a szeretet jelenléte teszi igazán értékessé. Nem kellemes, mint a vécézés, egy kirándulás vagy egy talpmasszázs. Ha a Karácsony kellemes, már régen rossz, szerintem. Aki ezt a melléknevet elkezdte használni a karácsonyi jókívánságokhoz, annak vagy nem volt fantáziája, vagy pont el akarta venni azt, ami a lényeg. Az érzelemmel töltött szavaknak és érzelemmel leírt gondolatoknak rezgése van, kedves barátom! Mozgásba hozzák a világot és azt teremtik belőle, amire fókuszálunk. Gondold ezt át, amikor kívánsz valamit. 🙂

Az igazi Karácsony nem a plázákban folyik, ahol a sok esetben kényszerből megvásárolt tárgyak után fél órát állunk sorba azért, hogy jóváírják a vásárlásból fakadó pontokat a pontgyűjtő kártyán. Szomorúság tölt el, amikor azt látom, hogy a születés ünnepének, a fény érkezésének az időpontját azzal töltik sokan, hogy 1 órát állnak sorba a pontok jóváírásáért. Ahelyett, hogy hazamennének és ugyanezt az 1 órát azzal töltenék, hogy a szeretett családtag kezét megfognák és akár csak 1 órát ülnének a csöndben, egymással egy gyertya mellett. Csak időd van, semmi más. Nem győzöm elégszer hangsúlyozni… [STOP]

Hanganyag: a lejátszáshoz Adobe Flash Player (9-es vagy újabb verzió) szükséges, amelynek a legfrissebb változata letölthető innen, valamint a böngészőben engedélyezni kell a JavaScriptet is.

Az igazi Karácsony nem 3 nap, hanem az élet. Nem múlik el úgy Karácsony, hogy ne jutna eszembe a kép, hogy vajon jövő évben ugyanígy együtt leszünk-e még, mi, akik szeretjük egymást? Itt leszünk-e még egymásnak, vagy lesz, aki közülünk addigra már létformát vált és egóm ordítani fog a hiánytól és azt ne kívánnám, hogy bárcsak újra élhetnék néhány pillanatot és elmondhatnám annak, akit szeretek, hogy mennyire szeretem őt. Becsüld meg a pillanatot és ne lélektelen tömegcikkek vásárlásába tedd az energiát. Szeretni különben is ingyen van és adómentes! 😉

Az igazi Karácsony a szívben van és az egyik legfontosabb lecke: szeretet nélkül elmulasztod megélni az emberi lét egyik legnagyobb csodáját. Erre vonatkozik a “Szeresd felebarátodat, mint Tenmagadat.” ige és megannyi példázat a Bibliából és egyéb szent könyvekből is. Csak a szeretet tud olyan rezgést létrehozni, mely teremteni képes! Ezért nem szabad a rendszer ellen sem fordulni, hanem szeretettel más rendszert teremteni… Aminek energiát adsz, az lesz a valóság.

Végezetül az igazi Karácsony nem arról szól, hogy egy képernyőt bámulva és a billentyűt ütögetve biteket teremtek a mátrixban, hanem arról, hogy most felállok a számítógépem elől és odamegyek megölelni az(oka)t, aki(k) igazán fontos(ak) nekem. A sok szövegelés semmit nem ér, ha nem cselekszem. 🙂

Áldott Karácsonyt mindenkinek!

Hanganyag: a lejátszáshoz Adobe Flash Player (9-es vagy újabb verzió) szükséges, amelynek a legfrissebb változata letölthető innen, valamint a böngészőben engedélyezni kell a JavaScriptet is.

Filed in: Ahogy érzem • Tags: , ,

About the Author:

"Józsi bácsi" egészen pici gyerekként jött a világra. Művészembernek készült, de végül egy boldog senki lett belőle, aki folyamatosan meg akarja fejteni a létezés miértjét és ezért állandóan keres-kutat és keresi a tükröket, amelyekbe belenézhet. Van egy olyan érzése, hogy a világot túl sok propaganda és butítás veszi körül, s hogy valakik, valahol azt szeretnék, hogy a kisember soha nem fejtse meg a leglényegesebb összefüggéseket, s így megfelelő információ és rálátás nélkül mindig a rövidebbet kell húznia. "Józsi bácsi" úgy gondolja, hogy a tisztánlátásért érdemes fellépnie, ezért blogolásba kezd, benéz "a dolgok mögé". :) Részletes infó "Józsi bácsiról" itt olvasható.

Hozzászólások (23)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. nyanya szerint:

  A szokásos karácsonyi üdvözletek helyett valami “értelmesebbet” szerettem volna küldeni az ismerőseimnek. Rátaláltam az oldaladra, ollóztam belőle, szokatlan képeslap lett, tartalmas mondanivalóval. A kísérőszövegben leírtam, honnan az idézet. A visszajelzések szerint másnál is sikert arattak a gondolataid, hozzám pedig számos meleg ölelés érkezett pozitív reakcióként.

 2. Erika szerint:

  Köszönöm! Áldott Karácsonyt!

 3. Anyec szerint:

  Jó arc vagy Józsi b., kössz hogy vagy…..:-)))) Áldott Szép Pillanatokat Mindenkinek Mindenkorra! Csók :-)))

 4. L. Sándor szerint:

  Kedves Józsi bácsi!
  Én is – mint többen előttem – szeretném megköszönni az elgondolkodtató és érzelmekkel teli írást.
  Utólagos engedelmeddel – mivel az oldalon írod is, hogy a cikkek szabadon terjeszthetőek – én egy nagyon picit hozzátettem (mármint csak az időmet és a munkámat), és egy másik terjeszthető formátumban elkészítettem.
  Bízom benne, hogy lesznek olyanok, akikhez így jutnak el a gondolataid, mivel én a szavaidat arra érdemesnek találom, hogy többekhez eljusson.
  A végeredményt itt találod:

  (De amennyiben bármi aggályod lenne, természetesen “eltüntetem”.)

  Szeretetteljes Adventet és majd Áldott Ünnepet kívánok!
  L. Sándor

 5. Livia szerint:

  Szia Józsi bácsi,

  Köszönöm én is ezt a szép bejegyzést, abszolút egyetértek minden szavaddal!! 🙂
  Olyannyira, hogy ezévben eldöntöttük a családban, hogy innentől másképp ünnepeljük a Karácsonyt, mert nagyon megcsömörlöttünk mi is a sok vásárlástól, lélektelen rohangálástól. Jövő évtől minden Karácsonykor csinálunk majd valamit együtt, az egész család! 🙂 Hol valamit szórakoztatót mindenki számára, hol valami hasznosat mások javára.
  Egyik évben pl. elutazhatunk valahová mindannyian egy-két napra. Akár csak egy közeli városba. De persze a városon belül is rengeteg érdekes látni-, tennivaló van. Összevetve nem lesz drágább ez a fajta ünneplés, mint amit most csinálunk, viszont közös emlékeket gyűjtünk, amiket nem lehet megvásárolni.
  A következő évben pedig pl. elmegyünk mindannyian egy hajléktalanszállóra önkénteskedni, ételt osztani stb.
  Rengeteg ötletünk van és már csak a gondolattól is boldog leszek, hogy elfelejthetem ezt a sok lótást, futást, muszájból ajándékozást. 🙂
  A kisfiam most 8 hónapos. Milyen nagyszerű lesz így felnőni, hogy számára a Karácsony valóban az együtt töltött időről fog szólni és az adakozásról, a segítésről. :))

 6. Kárpáti Kornél szerint:

  Tisztelt Józsi bácsi

  Nagyon nagy örömmel és teljes egyetértéssel olvastam szavait.Igen,nagyon megváltoztak a dolgok.Az én gyermek korom,és egyben hívő emberré válásom meghatározó része volt Jézus születésének napja.A nagyszüleim ilyenkor mindig velünk voltak.A cserépkályha ropogásánál énekeltük el a “Mennyből az Angyalt” és imádkoznunk is “kellett”.Odakint hideg,de bent annál melegebb volt.Melegség a szeretettől.Persze ajándékot is kaptunk,de szerencsére nem ez él bennem a legjobban a mai napig.Egy kisgyermek számára felejthetetlenek az ilyen meghitt Karácsonyok.Emlékük egy életen át elkísér,formál,és remélhetőleg jobb emberré változtat.

  Áldott,békés és szeretetben gazdag Karácsonyt Önnek és Szeretteinek!!!

  Tisztelettel : Kárpáti Kornél

 7. Ilona szerint:

  Köszönöm az emelkedett, tiszta perceket, amiket az olvasás és zenehallgatás közben kaptam!
  Szeretném, ha ezen az adventi időszakon és Karácsonyon is sikerülne megteremteni magamban és környezetemben azt a nemes érzést, amivel a Fényt szolgálhatom.

 8. Linda szerint:

  Nekem akkor kezdett igazi Karácsonyom lenni, amikor rájöttem hogy az ünnep nem a naptár szerint van, hanem bennem kell megszülessen. Bennem kell megszülessen a fény is (értelem) és a szeretet (Egy-ség érzet).
  De vicces volt, egészen az elején, mert amikor kívűl, a tettek mezején megszüntettem a régi ünneplési mintát, azért fogott el egy kis feszültség, hogy most mit is kell csinálni. Ha-ha-ha.
  Aztán semmi különöset nem csináltam, csak hagytam magam átélni/megélni az új szemléletben.

 9. János szerint:

  Isten áldjon Téged is, Józsi bácsi. Elkezdtem olvasgatni a többi bejegyzéseket a blogon és csak gratulálni tudok a tisztánlátásért és a lelki tisztaságért, ami minden bizonnyal mögötte rejlik.

 10. Józsi bácsi szerint:

  Kedves János!

  Teljesen egyet értek azzal, amit írsz. Nem tudnék semmit se hozzátenni. Köszönöm a hozzászólásodat!

  Az Isten áldjon! Üdv: Józsi

 11. János szerint:

  Kedves Józsi bácsi,

  Biztos van olyan, amikor egyesek nem éppen szeretetből ajándékozgatnak egymásnak, hanem mert “illik” vagy ilyesmi (külső kényszer). Ha viszont van szeretet, akkor az olyan szívmelegítő érzés, hogy az ajándékozás nem kényszer, hanem legfeljebb pillanatnyi sztressz (az ajándék kiválasztásához kapcsolódó stressz az anyagi korlátokra tekintve, például). Azt hiszem, hogy a lényeget azonban egyformán látjuk: sokan közülünk inkább bulizást látnak Karácsonyban, mint alkalmat együtt lenni és egymásnak örülni és ennek az oka szerintem több, mint egy fals szemlélet a Karácsonyról. Mitől van szeretethiány a “modern” társadalmunkban, miért tűnik sokak számára olyan fontosnak a bulizás és a szex, miért van ennyi magányos ember, miért oly komolyak a feszültségek sok családban hogy Karácsonykor sincs lelki béke? Ezek a kérdések olyan társadalmi és gazdasági problémákra mutatnak, amik nem csak karácsonykor rontják a levegőt és amiket szerintem nem csak Karácsony alkalmából kell feltenni. Olyan ez, mint amikor a hajléktalanság problémájával foglalkozik a média a fagyos téli napok alkalmából, de aztán nyomban elfelejt amikor jön a tavasz. A karácsonyfától ezesetben egy nagy erdőt nem látunk, egy sötét erdőt tele mindenféle szörnyekkel.

 12. Józsi bácsi szerint:

  Kedves János!

  Teljesen igazad van. Valóban az egyensúllyal van a probléma. Megajándékozni egy szerettünket csodálatos érzés, ha az ajándék vásárlásához / beszerzéséhez nem kötődik kényszer érzet. Én a cikkemben csak arra akartam utalni, hogy nagyon sok helyen érzem azt, hogy az ajándék a figyelem és az együtt töltött idő “kiváltására” való, mert önmagunkból adni (időt) az túl “macerás”. A folyamatos SZÓRakozásnak (tkp. önmagunk szétszórásának) és a testi örömök túlzott hangsúlyozásának van egy olyan hozadéka, hogy a csendben, a nyugalomban és az “egyszerű együttlétben” már nem látjuk meg a csodát, mert az nem “buli”. Ma pedig mindenhonnan a “buli öröme” árad, ami sok esetben igencsak talmi. Én legalábbis ezt tapasztalom.

  Egészségben, jelenlétben és odafigyelésben gazdag Új Évet kívánok mindenkinek!

 13. János szerint:

  Jó jó, de mi van akkor ha legtöbben éppen azért shoppingolnak karácsonyi ajándékokat, mert örömet akarnak szerezni szeretteiknek? Elvégre, idővel a hagyományok is változhatnak, így például a karácsonyfa sem volt mindig része a karácsonyi ünnepeknek. Ha pedig karácsonyfa, akkor miért ne legyen ajándék is alatta? A baj talán nem azzal van, hogy sokan nem látják Karácsony jelentőségét, hanem azzal, hogy hiányzik a szeretet amikor túl sok a magányos felnőtt és az elvált szülő és amikor gyakran túl nagy jelentőség van tulajdonítva a szexnek és a “fun”-nek, hogy a lányok és fiúk igazán egymásra találjanak. Ahogy mondta egy informatikus barátom aki allergiás a windowsra, a “rendszerrel” van baj… Erőt és egészséget kívánok mindannyiunk számára, különösen lelki erőt és szellemi egészséget!

 14. Melinda szerint:

  Jozsi ba!! Olyan jo hogy te vagy nekunk!!! Isten aldjon!! beke es szeretet x

 15. Lindi szerint:

  Köszönöm Józsi bácsi. 🙂

 16. Derka Lia szerint:

  Egy barátom javasolta az oldalt – ezért vannak a jó barátok 🙂

  Rég nem éreztem ennyire “otthon” magam, mint itt olvasgatva. Köszönöm.
  Adom tovább, megosztom – hadd örüljön más is.

  Minden jót, szeretettel

 17. Manócska szerint:

  Na, Józsi bácsi, …..csak kicsaltad könnyeimet soraiddal,…és igen énis minden karácsonyi díszités összecsomagolásakor arra gondolok, vajon mi lesz 1 év múlva, mit hoz a jövő?

  Vittem énis hírét igaz szavaidnak!!

  Köszönöm írásod!!!

 18. Margó mama szerint:

  Az elmúlt hetekben találtam Rád, drága Józsi bácsi ! azóta mindig örömmel és várakozással ülök a gép elé és várom a hírleveleidet, mert írásaid igaz értékeket képviselnek és nagyon tanulságosak. Köszönet, hogy “találkozhattam” Veled.

  Áldott, békés ünnepet !

 19. Zsuzsi szerint:

  Józsi bácsi, szereted Gárdonyit? Ismered, úgy-e, “A tanító olyan lámpás, …. ” / megj.: aki nem, nézzen utána :-)” Ezért írok, mert tetszel , mert osztlak. Tudd, hogy vártalak és koszonom ,hogy a karácsonyi bejegyzésed ilyen melengetore sikerítetted. Osztom itt helyben a fiaimnak.

  • Józsi bácsi szerint:

   Kedves Zsuzsi!

   Köszönöm a szavaidat. Mivel én Józsi bácsi vagyok 🙂 és szeretem, ha nem kell keresgélni az idézeteket, ezért engedelmeddel ideírom azt, amit elkezdtél. “A tanító olyan lámpás, mely minél inkább világít másoknak, annál inkább fogyasztja önmagát.” Magyarul Gárdonyi Géza szerint a tanító a lámpás, és a tanítványnak nem csak tudásra van szüksége, hanem szeretetre is. És ezzel nagyon is egyet tudok érteni. Beleverni az emberek fejébe a tudást, mely nem is tudás, csak mások tapasztalatának ismerete, az nem bingó. Elég ismétlőt nevel a társadalom (aki csak visszaköhögi azt, amiért 5-öst adnak az iskolában), most már ideje, hogy tapasztalók legyünk! Ugye? 🙂

   Áldott Ünnepet! Üdv: Józsi

 20. frenk1men szerint:

  Fantasztikusan szép a zenével a szöveg.köszönöm.
  Gondolatban én is átölelem szeretteim, és mindenki mást,az egész világot.
  A feltétel nélküli szeretet legyen a Karácsony ajándéka az embereknek.
  (Az utolsó zenét hallgatva írtam az üzenetet,remélem ez is jól sikerült)

Leave a Reply

CommentLuv badge