látogató számláló

Ezért nő a szegénység

2012-01-05 28 hozzászólás

A szegénység nő. A társadalmi rétegek közötti szakadék és az általános elégedetlenség növekszik. Életünk egyetlen valódi értékét, az időt arra fecsérlik sokan, hogy kimennek az utcára, tüntetnek, lázadnak, mérgelődnek és mást akarnak. Micsoda pazarlás… A lélek gazdaságát hirdető tömegek eközben szívhez szóló dalokat énekelnek és megható videófelvételekben kérik a világot, hogy “Fogjunk össze, ne hagyjuk, hogy nőjön a szegénység! Tegyünk valamit a szegénység ellen!” A szegénység ellen? Emlékeztek mit írtam a legutóbbi bejegyzésemben a figyelmünk és érzelmeink fókuszáról? Minden, amit a rendszerrel szemben teszünk, azzal energiát adunk neki! A rendszer irányítói pont ezt akarják! Érzelmeink tele vannak fájdalommal, fókuszunk tele van a rendszer ellenességével. Fasza kis eredmény lesz belőle. 🙂

USA for Africa, Live Aid & Band Aid, tucatnyi segélykoncert szerveződött az elmúlt 30 évben, internetes aláírásgyűjtő oldalak tömkelege alakul és nemzetközi szervezetek (Oxfam, Amnesty International, Greenpeace) fognak össze azért, hogy mentsük meg a bolygót és számoljuk fel a szegénységet. Küzdelem a szegénység, a kiszolgáltatottság és a terrorizmus ellen. Jó célok, de valami ellen. Egyetlen dolog nem tűnik fel senkinek: ezt a rendszert benne a szegénységgel és megosztottsággal mi hoztuk létre. Azzal, hogy rövid távon gondolkodunk. Mi szavaztuk meg a (gazdaság)politikusokat, akik olyan törvényeket hoztak (vagy engedtek meghozni, mert megvették őket!), mellyel a világ kizsákmányolása lehetséges. Mi vagyunk azok, akik nem akarjuk megérteni a pénzügyi rendszerben meglévő ellentmondásokat és mi vagyunk azok, akik továbbra is eurót meg dollárt meg yent és frankot akarunk, korlátlan hitellehetőségeket rabszolgaságba taszító adósság nélkül. A segélykoncertek és a nemzetközi összefogások persze nagyon szép dolgok, de ez mind a velejáró következménye annak a rendszernek, amit teremtettünk.

Ennek pedig a lényege néhány mondatban a következő:

A pénz – és a pénznek köszönhető fejlődés – adósságból van, banki számlákon keletkezik pénzteremtéssel, mint kihelyezett hitel. Ezzel még nem is lenne gond – mert ez valóban elősegítheti a fejlődést – de a(z ingyen) teremtett pénz kamatai nem a népeket szolgálják, hanem privát kézben lévő pénzügyi intézmények tulajdonosainak a zsebébe vándorolnak. Ezt kéne megérteni, nem pedig az utcán tüntetni. Amíg ez a rendszer marad, semmi nem fog változni. Semmi!

Nézzétek meg ezt a videót! Gyönyörűen énekel ez a kis krapek és nagyon igazak a dalának sorai. Csupa kérdés, semmi válasz… Több tízezer ember megosztja a videót a facebook-on, néhány ezren adakoznak talán egy picit, aztán kész. Holnap már nem is emlékszel rá, hogy miről szólt. (Azért most állj meg egy pillanatra és hallgasd végig ezt a dalt, mert hatalmas ereje van. :))

A világot a szeretet viszi előre de a profit irányítja kedves komám. És a profit leszarja azt, hogy az emberek éhen halnak és az sem érdekli, hogy hány segélyszervezet működik, azok sikeresek-e vagy sem. Célja a saját és gazdáinak túlélése és rendkívül örül neki, hogy az emberek lelki táplálékkal vigasztalják magukat, amíg ő gyarapodik. Nem lehet elmondani elégszer. A lelki táplálékra persze szükség van, tudom. De az csak nekünk kell, mert az ember érzelmei által irányított lény. A profit imádja azt, amikor lázadásokról, meg világvégéről, meg katasztrófáktól és igazságtalanságtól hangos a média (talán nem véletlenül), mert addig se arra koncentrál az emberiség, hogy a pénzügyi tudatlanság miatt kirámolják a fridzsiderét.

A kapitalizmus a profitról szól. Hollywood is a szemedbe mondja:

(A film címe: Good Will Hunting)

Félre ne értsetek, nem a diktatórikus kommunizmust sírom vissza, imádom a szabad piacokat, csak a kapitalizmus már régen nem erről szól. Korporatokrácia (=korporációk, nagyvállalatok által kreált áldemokrácia) van, amelyben azok hozzák a politikai döntéseket is, akiknek van tőkéjük. A pénz növekedni akar, ilyen a természete. S bár triviálisnak tűnhet ez a hosszú távon elszegényítő folyamat, a kisemberek néha azért haszonélvezői is ennek a rendszernek. Például amikor a tőzsdén lévő életbiztosítási portfoliód (=befektetési kosarad) értéke növekszik a spekulációnak köszönhetően, mert a gazdaságpolitikai döntések levegőpénzt pumpálnak a pénz- és tőkepiacokba, akkor támogatod. Ha pénzt csinálnak neked valakik (amiért nem kell dolgoznod), akkor nincs sírás-rívás, hanem tenyérdörzsölés van. Akkor jó ez a rendszer. Ha viszont buksz, akkor rossz és gonoszak a vezetők.

Hogy is van ez?

A folyamatos profitot az állandó növekedés teszi lehetővé, melynek mozgatórugója a likviditás. A likviditás azt jelenti, hogy egy embernek, vállalkozásnak, államnak van pénze (megtakarítása) létezni (=fizetőképes), működni és befektetni tud olyan javakba, melyek további hasznot termelnek és a növekedést lehetővé teszik. Ez a plusz pénz, a növekedést lehetővé tévő profit “egészséges esetben” természetes növekedésből származik, ami azt jelenti, hogy valódi értékből, munka által keletkezik újabb (többlet) érték.

Például:

Veszel 2 tehenet, eladod a tejet, a megtermelt profitból veszel egy harmadik tehenet és így tovább. A végén tejüzemed van és nagyvállalkozó lettél. De a világ ma már nem természetes módon növekszik, hanem mesterségesen, mert úgy egyszerűbb.

Így:

Nincs tehened, hitelből veszel minél több mindent és majd fizetsz rá kamatot. Mivel hitelből egyszerűbb összerakni egy tehéncsordát, ezért ma már ezt választja mindenki. A bank imád kölcsönadni, mert neki csak egy könyvelési tétel a kihelyezett pénz, neked meg kötelezettség. Egyszerű művelet, de ugyanilyen egyszerűen taszít teljes kiszolgáltatottságba, mert a levegőből létrehozott pénzekre valódi munkával kell visszafizetni a kamatot, ráadásul mindezt úgy, hogy a pénzed értékét már nem is a mögöttes fedezet, hanem a spekuláció dönti el! És ha már nem kell az embereknek a tej, akkor a tejüzem veszteséges lesz. De neked még akkor is fizetned kell a kamatot, ha nem fizetted ki a felvett kölcsönt teljesen. És ha eladsz mindent, akkor is. És előbb-utóbb akár még hitelt is fel kell venned azért, hogy fizethesd a korábbi hiteleket. (Bár ezt csak a nemzetállamoknak engedélyezik, mert mögöttük ott van egy adófizető társadalom, akitől el lehet kérni a megnövekedett kamatköltségeket.)

Csak hogy tiszta legyen a kép: A kereskedelmi bankok Magyarországon a betétállományuk 3-4x-esét helyezték ki hitelbe a pénzmultiplikátornak köszönhetően. Ők többnyire(!) csak a számlapénzt kockáztatják, ami (szinte) ingyen van, ráadásul a kihelyezett hitelek túlnyomó többségének VAN fedezete (=az, amire kölcsönadták, mint pl. ingatlan, vállalkozás, stb.!). Lehet azzal vitatkozni, hogy ez normális, de ha Te bocsájtasz ki levegőpénzt, akkor Téged börtönbe zárnak.

Ma már így működik a világ és a közgazdászok is azt mondják, hogy ez jó. Akik értenek hozzá, azok is azt mondják, hogy privát cégek (i.e. külföldi tulajdonú kereskedelmi bankok) ingyen létrehozott számlapénzére munkával kamatot fizetni oké. Ezt teremtettük, kedves barátaim!

Láttál már hitelkártya kivonatot? Az van rajta, hogy egy hónap adott napján az előző hónapban felhasznált hitelkereted egy töredékét kell csak visszafizetned. Mondjuk a 10%-át. Ha kifizeted az egészet (vagyis nem nyújtózkodsz tovább, mint a takaród), akkor (szinte) ingyen kapsz kölcsön pénzt a banktól egy bizonyos időre. A hitelkártyának ez az egyetlen előnye az ügyfél számára! De ehhez ki kell fizetned a teljes tartozást minden hónapban! Ha viszont csak a 10%-át fizeted ki, akkor a fennmaradó 90%-ra elég komoly kamatok jönnek a következő hónaptól. Aztán a következő hónapban megint költesz és megint csak a 10%-ot fizeted + a kamatokat. És megint. És megint. És megint. Eltelik egy év, elköltöttem 1 milliót, tartozom 2-vel és az életben nem tudom kifizetni. Ennyi. Adósságcsapdában vagyok, nyakamon egy póráz. “Köcsög” bankok? NEM! Én vagyok a hibás, mert lusta voltam megérteni, hogy a bank hogyan keres belőlem pénzt.

A bank érdeke az, hogy Te hitelt vegyél fel olyan dolgokra is, amire nincs is szükséged. Ő abból él, hogy te irgalmatlan kamatokat fizetsz a hozzá nem értésed miatt, miközben pedig az orrod elé teszik egy óriásplakáton, hogy melyik következő értelmetlen tárgyért gürizz tovább és add fel a létezésed! Ez megy kicsiben és ezt tették az országokkal nagyban is! (John Perkins: Egy gazdasági bérgyilkos vallomásai c. könyv elolvasása ajánlott!)

Azért van szegénység, mert az emberek többsége nem érti és nem akarja érteni(!) a pénz működését (persze azért nem, mert direkt nem tanítják meg az iskolában!), ezért a pénzügyeivel kapcsolatban érzelmi és nem értelmes döntéseket hoz. Kihelyezzük a döntést a szakemberekre, akiket az oktatási rendszer képzett ki ügynöknek. “Megesszük most, kifizetjük később, mi baj lehet belőle?” Ennek a mondatnak az ellentmondásosságát persze a médiában is elmondják ezerszer, mert mégiscsak közölni kell valamit, amiben van igazság. Azt viszont sokkal kevésbé hangsúlyozzák, hogy ezt a rendszert valakiknek létre kellett hozni és működtetni kell folyamatosan. És az is ritkán hangzik el, hogy ez milyen brutálisan jövedelmező üzlet azoknak, akik a pénzkibocsájtás monopóliumát birtokolják. Ahogy Henry Ford mondta: “Az emberek nem értik a bankrendszert. Még szerencse, mert ha értenék, már reggel kitörne a forradalom.” De hangsúlyoznom kell: Én vagyok a hibás, mert ezt a rendszert nem értem, de használom!

George Carlin, a 2008-ban elhunyt amerikai komikus ezt így fogalmazta meg (kicsit durva lesz: vigyázz, kész, rajt!):

Egyáltalán nem véletlenül alakult ki az sem, hogy a FED mögött álló rendkívül okos, a pénz működését tökéletesen értő szakemberek azt akarták, hogy az Amerikai Jegybank (központi bank) ne az amerikai kormány kezében legyen, hanem privát tulajdonban. “Jegybank szerepét betöltő bank”. Ismerős ez a kifejezés? Akárhányszor a FED-ről olvasol, mindig leírják. Privát jegybank, melynek profitja a saját zsebben landol. “A profitokat privatizáljuk, a veszteségeket államosítjuk.” Ezt mondta a híres J.D. Rockefeller. Meg azt is, hogy “A verseny bűn.”

Lehet azt mondani, hogy ezek összeesküvés-elméletek. Lehet ezt mondani. De ha megnézed a valóságot, sajnos ezekhez az elméletekhez igazodik.

Így megy ez komám. Kinyírjuk a konkurenciát, mert az elveszi a piacot előlünk. Voltak politikusok, akik felismerték a rendszer működését és konkurenciát teremtettek ennek a pénzrendszernek. Úgy hívták őket, hogy Abraham Lincoln, és John Fitzgerald Kennedy. Likvidálták őket, mert a verseny bűn. Levegőből létrehozott és kihelyezett hitelekre senki nem szedhet munkával megtermelt kamatot. Ez csak a kiváltságosoknak szabad. (Nem véletlen az állami bankok elleni és a jegybanki függetlenség melletti propaganda! Félreértés ne essék: Hiszek a szabadság erejében! De az, hogy bármelyik európai nemzet központi bankja nem a saját kormánya, hanem pl. az EKB, vagy a baseli BIS felé tartozik elszámolni, az igen csak beszédes azt illetően, hogy ki irányít. De mondok egy sokkal egyszerűbb példát: az MNB elnök fizetése sokszorosa a miniszterelnök fizetésének. Ki akkor a góré?)

Körbejártam a témát rengeteg oldalról (egészségügy, gazdasági ciklusok, államok működtetése, stb), és mindegyiknél ugyanoda lyukadtam ki. Mivel a pénz működtet mindent, ezért a pénz természetét kell megérteni. És azért nő a szegénység, mert a magánkézben lévő pénzkibocsájtás monopóliumának erejét nem tudjuk és nem is akarjuk felfogni. A pénz már nem a valódi funkcióját tölti be: nem egy elszámoló eszköz és egyezményes jel mindössze, hanem egy termék, aminek ára van, és ennek hasznát nem a társadalom által képviselt nemzetállamok, hanem privát zsebek teszik el! Ha pedig ez a kamatjövedelem a nemzetállamokat gazdagítaná, akkor előbb-utóbb eltűnne az államadósság, csökkenhetnének a kivetett adók és megszűnhetne végre az állandó megszorítás.

Megérteni akarás helyett tehát hazamegyünk, hátradőlünk, bekapcsoljuk az agyunkat hipnotizáló tévét, bekajáljuk az illúziót és vásárolunk abból, ami nincsen. Nem az egyes országok termelőgazdasága fellendítésének a jelentőségéről szólnak a hírek, hanem arról, hogy a fogyasztás által növekszik a gazdaság. A bizonyosságunk azt mondatja velünk, hogy ez a jó. Minden főáramlatú médiából az ömlik, hogy így jó a világ és ettől fejlődünk. Mi meg elhisszük, mert az kényelmes. Kényelmes. Finom kis kényelemzóna: Tesco, Auchan, Spar. Hmmm. Igaz is, mi a szarnak keressem meg a kistermelőt, az macerás…

Azért nő a szegénység, mert kihelyezzük a gondolkodás felelősségét a tekintélyekre, mert hagyjuk, hogy befolyásolják döntéseinket érzelmi propagandával, mert a nem főáramlatú (mainstream) információkhoz rossz érzelmet kapcsolunk: elutasítást, félelmet, megosztást és bénultságot érzünk sokszor, amikor megérezzük egy információról, hogy az lehet az igazság, nem pedig az, amit a médiában hallunk. A változáshoz viszont szerintem az kell, hogy megtanuljuk ennek az ellenkezőjét érezni: “Már értem! Ahhháááá, szóval ez van a dolgok mögött! Ha egy pénzuralmi rendszerben élünk, akkor csak a pénz útját kell követni. Ki profitál abból, ha ezt vagy azt elhiszem? Yesss, már értem!” Valahogy így. 🙂 A kulcs az, hogy a saját hitrendszeredet megtanuld kívülről megvizsgálni. Mindezt azért, hogy képes legyél bevallani magadnak azt, ha esetleg tévedsz. A kulcs mindig a nyitottság: Mi van, ha mégis igaz? Nem mondom, hogy könnyű, de legalább kutya nehéz. 🙂

Persze leginkább azért nő a szegénység, mert én is itt pofázok egy képernyőt bámulva a mátrixban arról, hogy miért van szegénység (értéktermelő munkavégzést színlelve!), ahelyett, hogy együttműködő, pénzügyileg intelligens közösségek, tudatos fogyasztói körök megalkotásán munkálkodnék. Mint tudjuk, sok beszédnek sok az alja.

Úgyhogy megyek is és arrébb teszek néhány téglát. De előtte azért benyomok egy felest! 🙂 Egészségetekre!

About the Author:

"Józsi bácsi" egészen pici gyerekként jött a világra. Művészembernek készült, de végül egy boldog senki lett belőle, aki folyamatosan meg akarja fejteni a létezés miértjét és ezért állandóan keres-kutat és keresi a tükröket, amelyekbe belenézhet. Van egy olyan érzése, hogy a világot túl sok propaganda és butítás veszi körül, s hogy valakik, valahol azt szeretnék, hogy a kisember soha nem fejtse meg a leglényegesebb összefüggéseket, s így megfelelő információ és rálátás nélkül mindig a rövidebbet kell húznia. "Józsi bácsi" úgy gondolja, hogy a tisztánlátásért érdemes fellépnie, ezért blogolásba kezd, benéz "a dolgok mögé". :) Részletes infó "Józsi bácsiról" itt olvasható.

Hozzászólások (28)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. AranyFrank szerint:

  A kulcsszó a “szabadpénz” – Silvo Gesell lassan 100 éve fogalmazta meg, gondolom kitaláljátok, hogy miért van agyon hallgatva, miért nem tanítják.

  Talán lehetetlen küldetésre vállalkoztunk, amikor a “szabadpénz” megvalósítására adtuk a fejünket, de “szabadpénz” nélkül nem létezhet szabadság, jólét és demokrácia a többség számára. Nem elég “együttműködő, pénzügyileg intelligens közösségek, tudatos fogyasztói körök megalkotásán” munkálkodni, olyan pénzrendszert kell létrehozni, amelybe bele van kódolva az általános jólét, miközben nem követeli mag a gazdaságtól a végtelen növekedést. Olyan rendszert (AranyFrank), amely egy napon kiszorítja a mai kamatos kamat által a többséget szegénységbe taszító pénzt.
  Arany = gazdagság jelképe
  Frank = erős pénz (svájci Frank)
  AranyFrank = jólétet teremtő (gazdagság) inflációmantes (erős pénz) szabadpénz

  Ha szeretnéd részleteiben megismerni és megérteni a “szabadpénz”-t, akkor ezt a könyvet keresd: “Silvio Gesell – A természetes gazdasági rend”

 2. Tidikawa szerint:

  Jo nagyon jo,örülök,hogy rad akadtam Jozsibacsi!

 3. Pista Bácsi szerint:

  Kedves Józsi Bácsi, Tök jó a cikked, de engem még ennél is jobban az utolsó soraid ragadtak meg: “együttműködő, pénzügyileg intelligens közösségek, tudatos fogyasztói körök megalkotásán munkálkodnék”. Van erre vonatkozóan már bejegyzésed, munkálkodásod? Ez megér nekem egy-két sört, beszéljünk róla! A FB-on van már nehány közösség, amelyek újfajta (öko-falu, szivesség-közösség, permakultúra, stb.) közösség felépítését tervezik…
  Öleléssel: Pista Bácsi

 4. Linda szerint:

  Metafizikából indulnék ki. vagyis abból ami még nem kézzelfogható és mégis már kézzel fogható, mert van fizikai vetülete is. Elszegődtem a hermészi igazságok mellé, mert fura , nem fura, mindig igazak, akárhogyan szemléltem is eddig.

  Néhány éve kezd kinyílni a csipám, miután már keresztülment rajtam párszor a sors döngölője.

  Azt mondanám, hogy amíg nem volt pénz, addig jobban lehetett követni az értéket. A pénz értéket képvisel. Munka van , illetve kéne legyen mögötte. Ami mögött spekuláció van, az olyan érték, mint a lufi. Gyorsan nő és egyszercsak kipukkan.

  Nem jó, hogy a modern ember gyorsan, sokat, nagy léptékben akar. Ki is van szolgálva.
  Hol a baj? Ott, hogy ez nem egyezik az eredeti életritmussal, az egyetemes törvényekkel. Csak ok-okozat létezik, s ha egyszer van ok, ott lesz következmény és azt le kell nyelni. Ismeritek a viccet az Úristennel és a telhetetlen emberrel, akinek nem elég egy fütyi , kéne vagy 100 az élvezethez? Megkapta -mint mindent, amit kért addig is- csak azt elfelejtette emberünk, hogy a sok fütyihez jár néhány targonca tök is.

  Ez az egyik. A másik az, hogy előbb kell áldozni, aztán jön a profit. De az áldozat is munkából áll ám, ami nem tetszik az Embernek. Mindig előbb adok és aztán kapok. Manapság az van, hogy kapjak – és kaphatok is, spekulatíven nagyon is- és megint kapjak és aztán esetleg adok is valamikor magamból energiát. vagyis munkát, erőfeszítést, áldozatot.Ezért számít hülyének a földművelő, mert bizony ott bele kell adni apait-anyait , amíg lesz valami. Ami még normális is. ha nincs földművesség, mert ugye “ki bolond túrni a földet”, akkor lesz spekuláció: csekély földben( vagy valami kemikáliába) , nap és szél nélkül, gyorsított folyamatban lesz vérszegény termény, ami a táplálék elnevezéstől jó messze kerül. Profit van? Van. Csak az élet fogy el.Nincs valami nagy áldozat benne, a következmény is vékony értékű. A pénz forog, de a mögötte álló munka nem valódi. Valami rámegy, valahol fizetni kell. Mivel? Egészségromlással.

  Más: ami van kézzelfoghatóan, az nincs análkül, hogy ne lenne meg a minta rá kézzel- nem- foghatóan. Magyarán: a szó mögött van fedezet? Mert ha a szó mögött hazugság van, akkor megint lufi lesz belőle.

  Ha a szó mögött van fedezet, vagyis amit mondok, az igaz, akkor amit ezzel a gondolkozással és gyakorlattal teszek, abból áldás lesz és bőség. Nem luxus, hanem bőség. Fontos a megkülönbőztetés. Ha a szó mögött spekuláció, hazugság, át nem látszhatóság van, akkor amit teszek, abból nemigen lesz áldás , inkább nyomor, fogyás , fogyasztás és egyéb kellemetlen utóhatású dolgok.

  Csak így elgondolkodtam….:))

 5. Józsi bácsi szerint:

  Kedves Eszter!

  Annyira nagyon fontos az általad említett korlátozó és mellékvágányra terelő hiedelemnek a vizsgálata (vagyis, hogy a pénz “rossz”), hogy erről még születni fog egy bejegyzés is. Már tervezem egy ideje, csak még nem jutottam el oda. Köszi, hogy ezt kiemelted!

  Üdv: Józsi

 6. Eszter szerint:

  A felsorolt racionális okok mellett az is fontos szerepet játszik a pénzhiányban, h az emberek attitűdje is beteg. Tele vagyunk korlátozó hiedelmekkel arról, h:
  a, a pénzt utálni kell, minden rossz gyökere (akkor miért jönne hozzánk?)
  b, a pénzért a lebetegedésig meg kell küzdeni, vérrel-verejtékkel (csoda, h sokan bele is halnak??)
  c, a pénz a gazdagokhoz megy, a szegényeket kerüli (nem definiálhatjuk magunkat feketén-fehéren anélkül, h a haladást megtiltanánk tudatalattinknak)
  d, tisztességes munkával csak kevés pénz kereshető, a nagy lóvéért becstelenségre és kurvulásra van szükség
  e, nekem minden jár, szükségem van arra, amit a fogyasztói társadalom belém diktál, mivel azonban nem tudok mindent mindig megvenni, szerencsétlen és szegény vagyok (csoda, h itt vége a dalnak?).
  Nos, amíg ez egy társadalom túlnyomó részének attitűdje, értelemszerűen nehéz az előrelépés. Itt is, mint minden más területen, a változás az egyén szintjén, a fejben kezdődik. És jó, h beszélünk róla. 🙂

 7. Rita szerint:

  Józsi bácsi,

  Köszönet ezért a velős cikkért. Kétségtelen a diagnózis és bár a tömegek részvétele nélkül reménytelen a helyzet, ezek az igazságok már kezdenek a felszinre törni világszerte. Csak annyi kritikus hozzászólásom lenne, hogy ne értékeljük alá a tüntetéseket és azok hatását a közösségre. Gyönyörű dolog mikor az emberek felébrednek és kivonulnak az utcára. A mostani Occupy movement pedig pont arról szól, amit Józsi bácsi irt. Már három hónapja nagyszabású tüntetések vannak világszerte, de főleg az USA-ban ahonnan a Sátánelv elterjedt. A média alig mutatja, és amikor igen, lekezelően beszélnek róla. Ez azért van mert tudják, milyen erősen belenditheti a tömegeket. Sokan éreznek igy, de mind azt hiszi egyedül, vagy túl kevesen vannak és nem tudnak már létező alternativ megoldásokról. A nagyszabású mozgalmak ledöntik az ilyen illúziókat és informálják az emberek millióit. A mostani Occupy mozgalom nem hajlandó követeléseket előállitani, ehelyett egy új világszemlélet előállitásán munkálkodik és mindenki részvételére számit. Angliában például az Occupy résztvevők lefoglaltak egy üres banképületet és megalapitották a Bank of Ideas társulatot. Az “ellenesség” károsságának gondolata nagyon fontos és ez irányban is sokan munkálkodnak a tüntetők között. Az új globális gyökérmozgalom már sok pro tevékenység cseréli le az ellenes akciókat. Remélem sikerül ezt ez új irányelvet elterjeszteni anélkül, hogy a tüntetések és mozgalmak ELLEN lennénk. Itt egy kis izelitő egy filmből “Occupy Love”.

  És még egy kis izelitő a lassanként felébredő világból

  http://tinyurl.com/858hp4y

  http://tinyurl.com/6rzjkse

  Ez meg amit a média nem szeret mutatni

  http://tinyurl.com/6ojkpqc

  Nagyon örülök Józsi bácsi blogjának! És bocsánat, hogy nincs hoszú i betűm.

 8. nyaki szerint:

  Egy szösszenet csupán.
  A hozzászólók zöme a vidéki életet preferálja, ami teljes mértékben értékelendő, sőt…
  A baj ott kezdődik, hogy az uralkodó pénz oligarchiák olyan szinten kifosztották országunkat, hogy gyakorlatilag a teljes föld, ásványkincs, és víz vagyonunkat elbitorolták, aminek az a következménye, hogy a vidékre települő milliós városi lakosságnak nem lenne hol letelepedni, mert ha még van is pénze, aminek értéke képlékeny, az új tulajdonos oly mértékben drágán adná el, hogy kénytelen lenne hitelt felvenni mellé a megszerzéséhez is, vagy egyszerűen nem adná el és éhen fog halni, vagy a bűnözés rögös útjára fog lépni, vagy rabszolgaként sínylődhet, segítve ezzel a jelenlegi hatalmi elit törekvéseit, azaz, a tisztességes élet teljes tiprását.
  Ha sokan próbálnak majd leválni a rendszerről és ezt a hatalom megneszeli, akkor olyan törvényeket fognak hozni, hogy ellehetetlenítsék a vidéki életet, mint lásd most Új-Zélandon, mert a nemfogyasztó társadalom nekik nem kifizetődő és nem lesz olyan, aki nekik is megtermelné a betevőt, mert dolgozni mindegyiknek büdös.
  Innen nézve egyenesarányban következik az, hogy az (köz)emberek számára az igazán minőségi változás nagyon fájdalmas és véres lesz!
  A másik, hogy miért kellene érteni a pénzhez, ha valaki munkával “kereskedik”? Az, hogy értsünk a pénzhez, az ennek az átkozott kornak a jelszava, mert csak így tudja a hatalmi elit az embereket megosztani. Az “oszd meg és uralkodj” elv fontos mai tényezője, az említett értéktelen papírfecni. Régen a pénzt, mint “szimbólumot” hozták létre a föníciaiak pusztán azért, hogy más országok javaiból részesedhessen más ország, más javaiból. Egyes népcsoportok, mint sátán népei, gyorsan rájöttek, hogy mily könnyű ezt igába hajtani, csak az emberi gyarlóságot kell segítségül hívni. Valójában ezért és így jöttek létre a nagy városok is. A városok előtt szorgos kétkezi munkával alakított mezőségi közösségek voltak, ahol mindenkinek ki kellett venni a részét a munkából, a túlélés érdekében.
  Ha már úgy alakult a társadalmunk, hogy megszokottá és kényszerré vált a pénz használata, akkor lehetne tisztességesen, pénzügyi ismeretek nélkül is olyan értelmesen használni, hogy az az egész közösség számára hasznot hajtson, csak sajnos most nem itt tartunk. Elvárják attól az egyszerű parasztembertől, sőt minden kétkezi munkástól, hogy legalább olyan szinten értsen a pénzhez, mint egy bankár. Lássuk be, ez nem működhet, mert ha a parasztnak azon kellene egész nap agyalni, hogy hol vannak a pénzügyi buktatók, akkor nem maradna ideje a valódi érték teremtésre és lehet, hogy éhen döglenénk. A cipész maradjon a kaptafánál, szokták mondani. A bankárnak nem az a feladata, hogy mindenféle fondorlattal tönkretegye a parasztot, hanem a gazdaság fejlődésében kellene segédkezzen a hitellel, mértékletességet gyakorolva, úgy mint valaha tették és akkor mindenki elégedett lenne. Sajnos a mai bankárkasztok pont ezt a pénzügyi analfabetizmust használták ki országunkban és most ott tartunk, hogy saját hazánkban rabszolgák lehetünk.

 9. .1. szerint:

  Örülök, hogy rátaláltam Józsi bácsi írásaira..
  Sok okosságot olvasok.. figyelek, a hivatkozásokat megnyitogatom.. így aztán már órák óta lógok itt 🙂

  Eredetileg városi vagyok, pár éve költöztem falura lakni és tanulom a falusi életet… bátran merem ajánlani mindenkinek! Igaz már a faluban is fehér hollónak számít a jó kendermagos, a fiatalok pedig egy tenyérnyi földet sem művelnek -bár a telkek akkorák, amin városban két lakóparkot felhúznak.

  Szemléletváltás kell, de sürgősen!! már több helyen mondogattam- az idős parasztemberek szívesen adnák át tapasztalataikat .. persze ha lenne kinek…

  Akármekkora a sírás-rívás, nyugodt lelkiismerettel állíthatom, hogy az emberek igen nagy része nem akar dolgozni.. hiába is lenne rá lehetősége..
  Egyedülálló nőként nem egyszerű egy mini-gazdaságot létrehozni- pedig most ez a projekt van.. Érdekes tapasztalni, mennyien akarnak lebeszélni erről. Azt mondják, hülye vagyok, ha nem veszem meg azt a kaját valamelyik diszkontban- olcsóbb lenne és sokkal kényelmesebb… Ez való igaz- míg más tv-t bambul vasárnap délután, addig én a szénát forgatom át vagy épp a földet ‘turkálom’ 🙂 .

  SZEMLÉLETVÁLTÁS!! Gyerekkortól tanítva! És sosem késő nekiállni megtanulni, hogy lehet a természettel összhangban fizikailag és lelkileg is egészségesebben és olcsóbban élni- igaz többet kell érte tenni . Meggyőződésem, hogy a városi létforma hosszútávon nem fenntartható – legalábbis ebben a formában biztos nem…

  És ha már témánál vagyunk, kicsit beleáshatnál a mezőgazdaság és a vidék tönkretételének folyamatába illetve talpra állításának lehetőségét is kivesézhetnéd 🙂 köszönöm 🙂

  Érdeklődéssel várom írásaidat – és köszönöm 🙂 szerintem sokak nevében is..

 10. Gyöngyi szerint:

  Jó kis írás, ha ez a műfajban a hosszú lére eresztett típus, akkor jöhet még, én bírom a kiképzést, pláne ilyen stílusban.
  Az a megdöbbentő, hogy pl. nálunk a pénzhajhászás mértéke mennyire eltér városban és vidéken. Van egy rokonom, a kilencvenes években 20.000 ft nyugdíjból élt. Igénytelen fajta özvegyasszony, termelt kerti zöldséget, volt pár tyúkja. A rokonok a faluban minimális természetbeni segítséggel (fölöslegüket adták) járultak hozzá az életéhez, telefonja be volt kötve, de csak őt hívhatták, a luxusa a TV volt. Nagyobb költségű házfelújítást a lánya végzett, ha kellett. És még mindig él!
  Merthogy nem vágyott iphone-ra, szélessávú internetre, az utolsó bestsellerekre, szemét áruházi kajákra, nem ment BKV-n, nem fizetett városi közös költséget, szemétdíjat, egyáltalán, nem termelt szemetet!
  Nem mondom, hogy mindenkinek így kéne élni, de most, hogy vidékre költözni tervezünk, egyre jobban számolunk azzal, hogy miért nem pénzzel fogunk fizetni.
  Megyünk tönkre a sok túlórától és a stressztől, hogy a városi lét iszonyú költségeit fizessük, messze a rokonainktól, akik szintén így élnek. Nem hülyeség a többgenerációs család, a közösségek segítő ereje, a szomszéddal cserélt áru!
  Az ilyen írások mindig megerősítenek, hogy mekkora baromság ez a nagyvárosi lét a maga fogyasztói szemléletével. Nem mondom, hogy itt nem lehet normálisan élni, de Magyarországon vidéken talán még ki lehet küszöbölni a sok káros mellékhatást. (Aztán majd lehet, hogy a nagy remények bedőlésével pont az ellenkezőjét fogom mondani….)

 11. Csaba szerint:

  Mi az amiből kevesebb van most, mint a “válság” kezdete előtt? Élelmiszer? Nem. Ruha? Nem. Technikai kütyük? Nem.

  Egyedül csak a pénzből van kevesebb, mert a bankok mohósága és a hibás kamatos kamat rendszer miatt megint kipukkadt egy befektetési lufi. Valószínűleg szándékosan, mert ezen nagyot tudnak kaszálni egyes befektetők. Azok, akik a pénzükből élnek, és nem abból, hogy létrehoznak valami értelmes és mások számára is használható terméket, vagy mások számára hasznos szolgáltatást.

  A bevált megoldás, amit már többen írtatok: helyi pénz, helyi termék, helyi szolgáltatás.
  a legsikeresebbet sajnos anno betiltották: http://bitcoin.hu/?p=1402
  (Bocsi, csak ez volt a legrészletesebb leírás, amit találtam)

  Svájcban is már több, mint 75 éve működik, ezért sem értinti meg őket annyira semmilyen válság: WIR http://helyikozossegipenz.blogspot.com/2011/04/svajci-wir-helyi-szamlapenz-rendszer.html

  Azt viszont kevesen tudják, hogy itthon is van már több ilyen kezdeményezés: http://www.kekfrank.hu/
  vagy a http://hungaropiac.hu/

  Csak észre kell venni és élni a lehetőséggel. Aki már tud róla, annak használni kellene, és főleg beszélni kell róla másoknak, hogy mindenkihez eljusson. Ne keseregjünk, cselekedjünk!

 12. János szerint:

  Ma már olyan gazdasági katyvaszba került Magyarország hála a “rendszerváltás” óta tartó szorgalmas fosztogatásnak, hogy egyre több “kreatív” megoldásra lesz szükség. Így például vélhetően szaporodni fognak a lokális pénzek és talán a barter (cserebere) kereskedelem is (akár a vállalatok között is). Mindez jelentősen csökkentheti a nemzetközi pénzelitek által irányított jegybank hatalmát amely a nemzeti valutánkat szívesen használja fel fegyverként a nemzeti érdekeink ellen. A következő évek nehezek lesznek, ne legyen kétsége efelől senkinek, de minden rosszban van jó is és most az a jó, hogy megszülethet egy új gazdasági rendszer, egy ember-központú rendszer az eddigi korpokrácia-központú rendszerrel ellentétben. A szülés biztosan fájdalmas lessz és talán a császármetszést sem fogjuk elkerülni… de legalább már rólunk, az átlagemeberekről fog szólni a politika, nem csupán a politikáról.

 13. Drótmalac szerint:

  Tudomásom szerint léteznek már egyfajta “együttműködő, pénzügyileg intelligens közösségek”, úgy hívják őket, hogy kulturális kreatívok. Amerikában nagyon sokan vannak, és már nálunk is bontogatják a szárnyaikat. http://www.kulturaliskreativok.cc/

 14. frenk1men szerint:

  Kedves Marianna.Nekem a hűtőm naponta kiürül ,mondhatnám,örülök ,hogy van egyáltalán,és naponta harcolok a megélhetésért,ráadásul egyedül nevelem 8 éves kislányomat,sokan vagyunk így.
  De azt nem értem ,miért nem látják az emberek a pénz nélküli igazságot?
  Dolgozol.pénzt kapsz,vásárolsz,ugyanaz ismétlődik,minek,ezt pénz nélkül is meg lehet tenni.
  De hozzáteszem amíg meg nem szűnik a pénz,mindig lesznek befolyásolható emberek általa,mert egy kicsivel is,de mindig többet akarnak.és megismétlődnek a dolgok.Sajnos.
  Csak ennyit akartam.

 15. Marianna szerint:

  Bár én azok közé tartozom, akik ezekkel a dolgokkal tisztában vannak, mégis végigolvastam, mert olyan jól van megírva.
  Azt hiszem, innen nincs kiút, csak majd az összeomlás és rengeteg, de rengeteg ember éhenhalása, öngyilkossága. Akik megmaradnak, azok lesznek, majd a rabszolgák. Tehát, jobb nem megmaradni.
  Elöször 1995-ben próbáltam meg erröl a témát szóba hozni. Akkoriban, még írtam újságoknak. Teljesen hülyének néztek és félredobták a cikket. Azóta hová jutottunk? A többséggel még most sem lehet erröl a témáról beszélni, mert sajnos, nem értenek egy kukkot sem! … ès én is itt ülök és csak olvasok- írok, miközben lassan kiürül a fridzsiderem…´

 16. komlomedia szerint:

  Józsi bá: köszönöm, nekem csak részlet kell: a hozzánk érkezőknek a kíváncsiságát kell felkelteni, hogy ide jöjjenek 😉 Sajnos az emberek elszoktak az olvasástól, és csak a rövid cikkek befogadására alkalmasak, néhány perces videóval megfűszerezve. Ehhez kell alkalmazkodni (most nem a kevés kivételről beszélek, akik képesek a fókuszukat hosszabb időre is egy helyen tartani). Ezért alkotok ilyen rövid ütős bejegyzéseket 🙂 Aki alkalmas a befogadásra az pedig nálad landol, és megkapja a kiképzést 😀

  Ferences: nálunk természetesen megjelent: http://komlomedia.hu/hir.php?hir=318

  Ádám: köszönjük. Szerintem a legfontosabb, hogy ha valahol felüti a fejét a pozitív hozzáállás, akkor az terjedjen széleskörűen. A sok milliárd weboldal közt elvész a fontos tartalom is, bármilyen jobbító szándékot is hirdet. Ezért fontosnak tartjuk, hogy végre összefogjunk és ráirányítsuk az emberek figyelmét ezekre. Ne a VV5-öt bámulják 😀

  Sajnos a viccoldalak, amikkel mostanában vonják el a figyelmüket a fiataloknak, mérföldekkel előttünk járnak látogatottságban. Ott percenként van akkora forgalom, mint nálunk naponta 🙁 Pedig fontos lenne, hogy a fiatalok ezekkel a dolgokkal találkozzanak, nem pedig ilyen tudáspótló rágógumikon tornázzanak 😉

  De ne siránkozzunk, tegyük a dolgunkat 🙂

  Szép napot mindenkinek!

 17. Ferences szerint:

  Régen az arany volt a fedezet, de ezt eltörölték, nem véletlenül. Ettől függetlenül annak az államnak, aki hatalmas arany felett rendelkezik hatalma van. Surányi annak idején eladta az MNB aranykészletét. Ezért egy normális államban sitten kellene ülnie, de azoknak is, akik erről tudtak és rábólintottak.
  Tudomásom szerint vannak arra utaló jelek, hogy az aranyfedezet visszatérhet. Igazából a munka kellene, hogy fedezet legyen. ( Nem a spekuláció)

 18. bérczes ádám szerint:

  komló, kicsit megtoltuk az EU-s cikketeket mi is, beütött rendesen.:)gratula!

 19. Józsi bácsi szerint:

  Kedves komlomedia!

  Nyugodtan vidd az egész cikket, megtisztelsz vele! Olvastam a cikket és a hozzászólásokat az oldaladon, valóban sok a véleménye mellett kitartó ember :), de ezzel nincsen semmi gond. Előbb-utóbb minden egyes ember meg fogja érezni a saját bőrén, hogy ebben a világban valami nem oké. Engem sem tölt el örömmel, hogy az EU, az IMF és ezek a nagy 2 és 3 betűs “cégek” miket csinálnak velünk, de megértem, hogy ők is azt akarják, amit én: növekedni és irányítani az organizmust. 🙂 Viszont mivel minden mindennel kapcsolatban van és hatással van egymásra, ezért én mindig dönthetek úgy, hogy a saját energiámat nem adom oda. Továbbá mindenkinek elmondom teljes szívből, hogy miért nem, aztán az emberek majd eldöntik, hogy szerintük mi a helyes. Hosszú távon győz az igazság, én ebben hiszek. Javíthatatlan optimista vagyok. 🙂

  Kedves Ferences!

  Teljesen igazad van, valóban a szándék a fontos. És a pénzzel semmi gond nincs, csak az, hogy aki előállítja, mint elszámoláshoz / értékcseréhez szükséges jelet, az egy privát hatalmi szerv. Egy olyan “cégcsoport”, amely terméket csinált a pénzből, s amiért a használati díjat a saját zsebébe teszi. Olyan ez, mintha a vérünket pénzért vennék kölcsön valakitől azért, mert szükséges ahhoz, hogy éljünk. Ez szerintem nonszensz. A pénznek igenis ingyen kéne lennie, mert nem képvisel igazi értéket szemben a munkával, mely teremt valamit, amitől a világ több lesz. 🙂

  A linket köszönöm, hogy megosztottad, hadd okuljon belőle mindenki, hogy ilyen csodák is vannak gyönyörű hazánkban!

  Üdv: Józsi

 20. Ferences szerint:

  Szerintem nem a pénz a gond, hanem a szándék. Ha lenne nagyon sok pénzem, akkor adnék belőle György Viktornak, aki a felcsúti birtokán egy általa feltalált szélerőműt működtet. Egyik kormány sem karolta fel, pedig már több ország meg akarta venni. Szeretné ha magyarok javát szolgálná. Pártjaink és kormányaink máshogy gondolták.

  http://www.ismertseg.hu/A-felcsuti-szeleromu

 21. komlomedia szerint:

  Jó lett 😉
  Ollóznék belőle kicsit, egy kis reklámot (előzetest), és ideirányítok néhány tévelygőt vele 🙂
  Nálunk most épp téboly van az EU-val kapcsolatos bejegyzésünk miatt (“kicsit” felpörgött a forgalom). Néhány értetlenre ráfér egy kis pénzügyi felkészítés 😀
  Átirányítom őket ide, hátha…
  http://komlomedia.wordpress.com/2012/01/03/miert-kellunk-az-eu-nak/

 22. Istvan szerint:

  Ezt jol osszeszedted!!!

 23. János szerint:

  Amúgy, ami a nyugati világ felett uralkodó pénzrendszert illeti, sokan nem tudják, hogy Magyarország milyen különös szerepet játszott ebben a rendszerben a vörös csillag korszakábant: a hatvanas és nyolcvanas évek között nem csak a “kapitalista” országok vettek fel hiteleket a nemzetközi nyugati bankároktól, hanem jó néhány “kommunista” ország is a szovjet csapatból. Azonban, a bankárok legszívesebben a magyar kormánynak hiteleztek, mert az mindig (most is) tele volt pakolva olyan emberekkel, akik bizonyos értelemben “közel álltak” a nemzetközi bankárokhoz -gyakran még rokoni színten is- és így a nyugati bankár cápák tudták, hogy a magyar “tesók” mindig hajszál pontosan törlesztik a felvett hiteleket. Ebből kifolyólag, olyan kelet-európai kommunista kormányok is felvettek hiteleket a nyugati nagy bankároktól, amik kevésbé élvezték ezutóbbiak bizalmát (mert, például, “antiszemita” hírnevük volt) és ezt úgy tehették meg, hogy a magyar kormány vette fel gyakran a hiteleket az ő számukra, kezességet is vállalva értük…

 24. János szerint:

  Gratula a nyomós írásért, Józsi bá! Nemrég mindezt a kínai jegybank egyik főnöke úgy fejezte ki, hogy “a Nyugat a nemzetközi bankárok túsza lett”. A kínai vezetők pedig nem szoktak a levegőbe fecsegni.

 25. Józsi bácsi szerint:

  Kedves Frenk1men!

  Szerintem egy kicsit félreértettél engem. Nekem nincs bajom a pénzzel, szerintem szükség van arra, hogy valahogyan elszámoljunk egymással. A pénznek nincs minősége, az csak VAN. Ha jól használjuk, akkor jó energia lesz belőle, ha nem jól, akkor meg rossz. Vagyis mi tesszük olyanná, amilyen. “Nem a dolgoknak van minősége, hanem annak, aki használja őket!” Én szeretem a pénzt, csak az igazságtalan pénzrendszer bántja a szemem egy pöttyet. És ezzel a cikkel sem az összeesküvés elméleteket akarom szaporítani, csak fel akarom kapcsolni a lámpát, hogy a probléma a pénzkibocsájtás monopóliumában keresendő. A modern világ szegénysége onnan eredeztetik.

  Kedves Zsuzsi!

  Ahogy a cikk témájából is látod, én az anyagi szegénységről beszélek. A lelki gazdagság az úgy látom, hogy növekszik, mert egyre több ember jön rá arra, hogy a megszülettem-dolgozom-meghalok scenario az túl kevés magyarázat arra, hogy miért vagyunk itt. Később majd az európai rendszerekről is összeszedem a lényeget, de ha már az amerikai pénzrendszert érted, akkor nagyon közel vagy a megoldáshoz.

  Üdv és köszönöm a hozzászólásotokat! Józsi

 26. Zsuzsi szerint:

  Józsi bátyám, bírom az “egyszeru, s nagyszeru” stílusodat . Hiányolom, hogy europai példákat nem hozol fel. Itt is igy mukodtek a bankok? Nincs tudásom , nem zavart a téma eddig , csak most már osszehasonlítanám. Nincs – e valami alapveto kulonbség, hisz a gondolkodásukban eltéro europai országok pénzrendszereit nem ismertuk 1945-1989 kozt.
  Most juttattad eszembe, Jozsi bátyám! A fokozatosan egyesitett /eloszor Nyugaton, de kulon Keleten/ 1989-tol végul ujrakevert “pakli-kártyaként nyugatis, keletis europai ember európai hozzáállása a pénzhez milyen?
  A cikk címében mondod: no a szegénység. Kérdezlek, a lelkien szegényes vagy inkább testileg? Akkor ugy nevezik, hogy pénzsóvár. A szegény teremtménynek célja még nincs, de a pénz már szerezné reá ! Mint a hisztis gyermek: kéri azt ,amit a másiknál lát, amíg meg nem kapja. Azt élvezi, hogy hangosabban KÉRI, mint a amaz ESZI. Vagyis orá irányulnak a SZEMEK….stb. , nem fonom a szavaim tovább 🙂
  Válaszolhatsz, Te Férfibol lett kedves ember, ha nem esik nehezedre 🙂
  Drága Józsi bátyám, asszony vagyok, meg ne bántsalak azzal, hogy más gondolatok felé terellek 🙂

 27. frenk1men szerint:

  Józsibácsi,mint mindig oda teszi az igazságot,szóval a pénz elront mindent,akkor nem egy pénzügyileg intelligens közösség létrehozásán kellene dolgozni,hanem egy olyan világot építeni ami eltörli a pénzt és a politikát is.
  Lehetne!
  Van is már ilyen ,csak a legtöbb ember még hülyének nézi őket .
  És miért is? Pont azért amit leírtál.Élik a kényelmi zónában az életüket,közben meg pofáznak arról ami nem jó.
  Hát ez van,és igazad van ,sosem lessz jobb,míg mindenki egyként rá nem jön erre és abba nem hagyja ezeket a szarságokat!

 28. Zizi szerint:

  Zseniális írás Józsi bá! Már osztom is meg! 🙂

Leave a Reply

CommentLuv badge